Microsoft Hrvatska

Umjetna inteligencija u fokusu WinDaysa

Hina

Foto WinDays

Foto WinDays

Glavne teme ove su godine umjetna inteligencija i njena povezanost sa 4. industrijskom revolucijom, sigurnost, internet stvari ili IoT, rješenja koja se temelje na otvorenom kodu, ali i primjena svih tih tehnologija u zdravstvu, maloprodaji, upravi i drugoŠIBENIK/ZAGREB Umjetna inteligencija najveća je komercijalna prilika za današnju ekonomiju u cijelom svijetu, zbog koje se očekuje i do 14 postotni porast u globalnom BDP-u do 2030. godine, istaknuto je u utorak, prvi dan 19. tehnološke konferencije WinDays koja se u organizaciji tvrtke Microsoft Hrvatska održava u Šibeniku.


I ovogodišnji su WinDaysi okupili veliki broj domaćih i stranih sudionika, većinom ICT profesionalaca, ali i drugih predstavnika privatnog i javnog sektora, a tijekom četiri dana odnosno do petka, 5. travnja, očekuje ih se oko dvije tisuće u Amadria Parku Šibenik (bivši Solaris).


Ukupno će na konferenciji biti održano više od 150 predavanja, a glavne teme ove su godine umjetna inteligencija i njena povezanost sa 4. industrijskom revolucijom, sigurnost, internet stvari ili IoT, rješenja koja se temelje na otvorenom kodu, ali i primjena svih tih tehnologija u zdravstvu, maloprodaji, upravi i drugo.
»Umjetna inteligencija pomaže u digitalnoj transformaciji i to je i ključ 4. industrijske revolucije, u koju su svi dobrodošli, ali se pritom organizacije i poslovanje mora transformirati ili će nestati«, poručila je direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko.


Prenoseći poruke globalnog Microsofta naglasila je i važnost »demokratizacije umjetne inteligencije, što Microsoft i traži, kao i da želi osnažiti svaku osobu i organizaciju na planeti da napravi više«.Važnost umjetne inteligencije kao jedne od najmoćnijih tehnologija u svijetu potvrđuje i podatak odnosno procjena da će ta tehnologija globalnoj ekonomiji do 2030. potencijalno pridonijeti 15,7 trilijuna američkih dolara, a i 90 posto izvršnih direktora u svijetu, prema istraživanju Microsofta, očekuje da će upravo ta tehnologija najviše pridonijeti rastu i razvoju ekonomije, ali i društva u cjelini. Izneseni su i primjeri kako se umjetna inteligencija uvelike koristi i u Hrvatskoj, primjerice u zdravstvu i sudstvu, kao i sa softverima koji pretvaraju govor u tekst, u internetskoj trgovini i drugdje.WinDaysi će se u nastavku tjedna baviti i primjenom tehnoloških novosti u brojnim industrijskim granama i djelatnostima, poput financija, maloprodaje, proizvodnje, zdravstva, obrazovanja i javne uprave, kao i ključnim trendovima suvremenog poslovanja.