Zajedničko pismo

Udružuju se Sony, Nintendo i Microsoft. Meta? Novi porezi Donalda Trumpa

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Zajedničko pismo koje su tri tvrtke poslale Uredu američkog trgovinskog predstavnika tvrde da bi te tarife štetile potrošačima i ugrozile radna mjestaAko ste se ikada zapitali što je potrebno da bi Sony, Microsoft i Nintendo stavili svoje razlike na stranu i udružili se, ispada da je odgovor – predsjednik Donald Trump.


Trump je nedavno predložio tarife za robu uvezenu iz Kine što čini se nije dobro prošlo u industriji video igara. Zajedničko pismo koje su tri tvrtke poslale Uredu američkog trgovinskog predstavnika tvrde da bi te tarife štetile potrošačima i ugrozile radna mjesta, prenosi Unilad.


Trumpovih predloženih 300 milijarde dolara u porezima između ostalog bi utjecalo na proizvodnju njihovih igraćih konzola u Kini i uključilo 25-postotne nameta za konzole za video igre, što bi vjerojatno povećalo cijenu hardvera za potrošače.
Proizvođači konzola u svom pismu tvrde da bi potrošači za „kupnje unatoč tarifama, platili 840 milijuna dolara više nego inače.”


96 posto konzola za video igre koje uvozi SAD proizvodi se u Kini, tvrde tvrtke. Dodaju i da se te konzole ne mogu jednostavno izraditi bilo gdje drugdje u svijetu, zbog prilagođenog hardvera.


„Lanac isporuke konzola za videoigre razvio se u Kini tijekom dugogodišnjih ulaganja naših tvrtki i naših partnera. Da bi se u cijelosti prebacili na Sjedinjene Države ili treću zemlju, to bi prouzročilo značajne smetnje u opskrbnom lancu, što bi povećalo troškove – čak i iznad troškova predloženih poreza – na proizvode koji su već proizvedeni pod strogim uvjetima marže“, prenosi Unilad.


Tri tvrtke također napominju da “svaka konzola za videoigre sadrži desetke složenih komponenti koje potječu iz više zemalja” i da “promjena u čak jednom dobavljaču mora biti pažljivo provjerena da bi se ublažili rizici kvalitete proizvoda, nepouzdanosti i sigurnosti potrošača”.


Dodaju i da bi tarife znatno poremetile poslovanje njihovih kompanija i stvorile troškove koji bi smanjili prodaju konzola za videoigre i usluge koje pokreću profitabilnost tog segmenta tržišta.


Iako nije sasvim jasno koliko će to utjecati na stvarnu cijenu hardvera za trgovce na malo, tvrtke predlažu da bi to svakako naštetilo potrošačima i programerima, uzrokujući “efekt mreškanja” koji će se osjetiti u cijeloj industriji.


„Zbog duboke međuovisnosti konzola za video igre i softvera za igru, a zbog osjetljivosti kupaca, tarife ne samo da bi naškodile našim tvrtkama, potrošačima i trgovcima na malo, nego bi i neproporcionalno naškodile tisućama malim i srednjim programerima softvera i pribora u Sjedinjenim Američkim Državama “, poručuju kompanije, a prenosi Unilad.