Mali ekološki iskorak

U SAD se pohvalili da su po prvi put više struje proizveli iz obnovljivih izvora negoli pomoću ugljena. Još su daleko iza Hrvatske

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

u SAD-u se i dalje čak 60,2 posto struje u 2022. proizvodilo sagorijevanjem fosilnih goriva, samo što se udio proizvodnih kapaciteta na ugljen smanjio na 19,5 postoDanas je američka vladina agencija za energetske informacije (EIA), objavila da je količina električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora u 2022. godini po prvi put u povijesti premašila električnu energiju koja je proizvedena pomoću ugljena, odnosno u termoelektranama.


Prošle godine to se po prvi put i dogodilo u odnosu obnovljivih izvora energije i nuklearne energije. Ove godine ponovno je više električne energije u SAD proizvedeno iz obnovljivih izvora, negoli u nuklearkama. Iako treba napomenuti da termoelektrane i nuklearke imaju bitno drugačije nusprodukte, ove potonje za razliku od termoelektrana gotovo da ne opterećuju atmosferu sa stakleničkim plinovima.


U postocima, 14 posto električne energije u SAD u prošloj je godini proizvedeno iz elektrana na vjetar i sunce, iz hidroelektrana dolazi 6 posto proizvedene struje, a na električnu energiju proizvedenu na biomasu i geotermalne izvore tek 1 posto.
Iako to sad izgleda prilično ružičasto, brojke su tu ipak malo nategnute. Naime, u SAD-u se i dalje čak 60,2 posto struje u 2022. proizvodilo sagorijevanjem fosilnih goriva, samo što se udio proizvodnih kapaciteta na ugljen smanjio na 19,5 posto, ali gotovo 40 posto ukupne električne energije u SAD se proizvodi  na od ugljena manje ekološki štetni, ali i dalje vrlo štetni prirodni plin. Naime, 34 posto od svih emisija CO2 u atmosferu povezanih s proizvodnjom energije u SAD veže se uz prirodni plin. Moglo bi se reći u tom smislu dominacija obnovljivih izvora energije nad onom proizvedenom uz pomoć ugljena tek malo postignuće, ako ne i pirova pobjeda.


Za usporedbu, Hrvatska je u 2022. godini tek 31,9 svoje električne energije proizvela pomoću fosilnih goriva, a ostalo na čiste izvore energije. 19,4 posto je došlo iz NE Krško, 34,7 smo proizveli u hidroelektranama, a 13,9 posto iz ostalih obnovljivih izvora poput vjetra i sunca.