Pad kriptovaluta

U posljednjih devet mjeseci 88 tisuća vlasnika bitcoina izgubilo status milijunaša

Foto: iStock

Foto: iStockKako došlo tako i otišlo. Stara izreka mogla bi se primijeniti u posljednje vrijeme za sve one koji su se odlučili uložiti u kriptovalute, odnosno one koji su ih propustili prodati na vrhuncu njihove vrijednosti, tamo negdje u studenom prošle godine.


Naime, tada je jedinica najpoznatije i najveće kriptovalute bitcoina vrijedila nevjerojatnih 68 000 dolara, a trenutno vrijedi manje od 20 tisuća dolara.


Prema podacima  BitInfoCharts, 12. studenog prošle godine kad je vrijednost bitcoina bila na vrhuncu 108,886 vlasnika bitcoina držalo je vrijednost veću od milijun dolara, sad kad bitcoin tavori već na vrijednosti od oko 20 tisuća dolara, svega 26.284 adresa može se pohvaliti da posjeduje vrijednost ove kriptovalute veće od milijun dolara. Kriza uzrokovana globalnim ekonomskim promjenama i inflacijom koja je natjerala središnje banke da povećaju kamate i tako posredno smanje interes za ulaganje u špekulativnu imovinu, pomela je dakle, 88 tisuća, odnosno 75 posto kripto-milijunaša u posljednjih devet mjeseci koji su sad u težoj dilemi.
Gledati kako im imovina gubi vrijednost, čekati da bitcoin eventualno ponovno počne rasti ili spašavati što se može prodajom, jer je moguće da bitcoin i ostale kriptovalute potonu još niže, a sasvim izvjesno da bude na niskim granama duži period s obzirom da se globalnoj krizi zbog inflacije i rata u Ukrajini koji na mnogo razina ugrožava svjetsku ekonomiju, ne nazire brzi kraj.


S dru druge strane, unatoč krizi i padu vrijednosti, ima onih koji misle da je sad najbolje uložiti. U promatranih 9 mjeseci novih je 13 tisuća vlasnika cijele kovanice, odnosno jednog bitcoina. Trenutno u svijetu ima preko 860 tisuća onih koji imaju bar jedan cijeli bitcoin, odnosno trenutnu vrijednost od 20-ak tisuća dolara.


U trenutku objave ovog teksta 1 bitcoin vrijedi 19.400 dolara što je nešto manje od 2 posto povećanje vrijednosti u zadnja 24 sata ali i 8 posto manje u odnosu na vrijednost prije 7 dana.