Micanje objava

Twitter uklonio dvije objave brazilskog predsjednika, jer je pozivao na kršenje mjera karantene

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.comDvije objave brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara na Twitteru u kojima preispituje mjere karantene čiji je cilj ograničiti širenje koronavirusa uklonjene su u nedjelju uz objašnjenje da krše pravila te društvene mreže.


Ultradesni predsjednik postavio je nekoliko snimaka koje ga prikazuju u nepoštivanju vladinih preporuka socijalnog distanciranja jer se družio sa sljedbenicima na ulicama Brasilije i pozivao ih da sudjeluju u gospodarstvu zemlje.


Dvije objave uklonjene su i umjesto njih pojavila se obavijest Twittera o tome.
Twitter je u priopćenju objasnio da je proširo globalna pravila o objavama koje su u suprotnosti s javnozdravstvenim preporukama službenih izvora i mogla bi povećati rizik za prenošenje bolesti koju izaziva koronavirus.


U jednom od uklonjenih videa Bolsonaro kaže uličnom trgovcu: »Ono što sam čuo od ljudi je da žele raditi«.


»Od početka govorim da ćemo biti oprezni, da stariji od 65 ostaju kod kuće«, dodao je predsjednik koji je upravo navršio 65 godina.


»Ne možemo stajati na mjestu, strahuje se da ćemo, ako ne umremo, gladovati«, kaže prodavač a Bolsonaro odgovara: »Nećete umrijeti!«


U drugom video predsjednik poziva na povratak normalnom životu propitujući smislenost mjera karantene koje su uveli neki guverneri i gradonačelnici u toj južnoameričkoj državi u okviru borbe protiv širenja koronavirusa.


»Ako se ovako nastavi, uz nezaposlenost koja će narasti, kasnije ćemo imati vrlo ozbiljni problem koji ćemo godinama rješavati«, kazao je o mjerama izolacije.


»Brazil ne smije stati ili se pretvoriti u Venezuelu«, kazao je kasnije Bolsonaro novinarima.


U Brazilu zaražene su 3904 osobe, a preminulo je 114.


»Neki žele da ušutim i slijedim preporuke«, kaže Bolsonaro. »Koilko puta liječnik ne slijedi protokole?«


»To je život, svi moramo umrijeti jednog dana«.


Bolsonaro epidemiju koronavirusa uspoređuje s gripom.