Po starom

Trump se ne miri s isključivanjem s društvenih mreža i traži visoke kazne za “cenzuru” na Twitteru i Facebooku

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Ako savezna vlada odbije djelovati, onda bi svaka država u uniji u kojoj imamo većinu - a to je puno njih – internetske divove poput Twittera, Googlea i Facebooka trebala oštro kazniti kad god utišavaju i cenzuriraju konzervativne glasove“ – priprijetio je TrumpTijekom svog govora na Konzervativnoj konferenciji za političku akciju (CPAC) u nedjelju na Floridi – prvog javnog nastupa otkako je prošli mjesec napustio Bijelu kuću – bivši predsjednik Donald Trump potaknuo je države u okviru SAD-a da kazne velike internetske tvrtke za “ušutkavanje konzervativnih glasova”.


“Sve mjere izbornog integriteta na svijetu neće značiti ništa ako ne budemo imali slobodu govora. Ako se republikance može cenzurirati zbog toga što govore istinu i otkrivaju korupciju, nećemo imati demokraciju, imat ćemo samo lijevu tiraniju” – govorio je Trump ponavljajući laži da je na izborima pokraden, iako je dobio sedam milijuna manje glasova od Biddena i iako i dalje nema dokaza da su američki izbori bili namješteni.


Trump je često optuživao tehnološke tvrtke za cenzuru zbog njegovog uklanjanja s Facebooka i Twittera zbog kršenja njihovih politika.
“Došlo je vrijeme za razbijanje monopola velikih tehnoloških kompanija i obnavljanje poštene konkurencije” – rekao je Trump.


Precizirajući, Trump je naveo da ga žulja članak 230 tako zvanog internetskog zakona usvojenog u okviru Zakona o pristojnosti komunikacija (Communications Decency Act) iz 1996. godine.


Taj članak web stranicama i ostalim internetskim platformama  pruža mogućnost reguliranja sadržaja koji se pojavljuje na njihovim platformama. Također štiti web stranice od zakonske odgovornosti za sadržaj koji korisnici dijele.


“Ako savezna vlada odbije djelovati, onda bi svaka država u uniji u kojoj imamo većinu – a to je puno njih –  internetske divove poput Twittera, Googlea i Facebooka trebala oštro kazniti kad god utišavaju i cenzuriraju konzervativne glasove“ – priprijetio je Trump, iako je vrlo upitno imaju li pojedine države ovlasti donijeti takvu vrstu zakona.


Neki od njih su već počeli tako djelovati, Trump je naveo slučaj guvernera Floride Rona DeSantisa, republikanca odanog Trumpu i njegovim političkim metodama, koji je početkom ovog mjeseca najavio nove floridske propise usmjerene na društvene mreže. Jedan od prijedloga je i ukinuti blokadu suspenzije računa političkih kandidata i izricanje novčane kazne tehnološkim tvrtkama za svaki dan kad je račun blokiran, i to 100 tisuća dolara za svaki dan ako je kandidat na nacionalnoj razini, i deset tisuća ako je razina lokalna.


Kad Trump govori općenito i generalno, zapravo uvijek govori o sebi. Tako i u ovom slučaju, ne može prijeći preko toga da su mu njegove omiljene igračke i kanali za komunikaciju izbijene iz ruku, nakon što su mu računi na društvenim mrežama ukinuti zbog pozivanja na pobunu nakon izbora i ponavljanja laži o “lažiranim” izborima.  Dovoljno je reći da je u posljednjoj godini mandata Trump tweetao ili retweetao nevjerojatnih 12 tisuća puta, odnosno 32 puta tweeta dnevno u prosjeku.