Vozilo budućnosti

Toyota otkriva posljednje tehnološko čudo: Lunarni minubus koji će vozikati austronaute po Mjesecu

Portal Novilist.hr

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Svemirska agencija Jaxa, otkrila je raniji koncept slika i video ovog posebnog rovera. Ima šest velikih kotača opremljenih za laganu vožnju po kamenitoj površini. Stavit će se i posebni stakleni paneli kroz koje će putnici moći promatrati kuda idu. Čitav sistem bi trebao raditi na napajanju vodikovih gorivih ćelija i solarnoj energiji, a vozilom se upravlja bez vozača Toyota se udružila sa svemirskom agencijom APAN’S da bi napravila lunarni minibus. Njegova će funkcija biti voziti astronaute po površini mjeseca, doznajemo s portala The Sun.


Svemirska agencija Jaxa, otkrila je raniji koncept slika i video ovog posebnog rovera. Ima šest velikih kotača opremljenih za laganu vožnju po kamenitoj površini. Stavit će se i posebni stakleni paneli kroz koje će putnici moći promatrati kuda idu. Čitav sistem bi trebao raditi na napajanju vodikovih gorivih ćelija i solarne energije, a vozilom se upravlja bez vozača.


“Činjenica da nam se Toyota pridružila u izazovu međunarodnog svemirskog istraživanja, jača naše samopouzdanje. Roveri s kabinama pod pritiskom su element koji će odigrati veliku ulogu u potpunom istraživanju i korištenju mjesečeve površine”, rekao je predsjednik agencije Jaxa, Hiroshi Yamakawa. 
Vozilo je dugačko šest, široko 5.2, a visoko 3.8 metara. Unutra, astronauti na raspolaganju imaju 13 kubičnih metara prostora. Iz Jaxae kažu da će rover imati doseg veći od 10 tisuća kilometara. 


“Mjesečeva gravitacija je jednaka šestini one na Zemlji. Mjesec ima kompleksan teren s kraterima i brdašcima. Izložen je radijaciji i temperaturni uvjeti su mnogo oštriji od onih na Zemlji, kao i ultra-visoki vakuum. Za šire istraživanje ekspedicije na mjesecu, prijeko je potreban ovakav rover”, rekao je potpredsjednik Jaxae, Koichi Wakata, a prenosi The Sun.