Skupili novac na Kickstarteru

Totalno luda inovacija: Ukrajinci napravili sunčane naočale – od kave

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Zelena industrija već koristi otpad od kave za proizvodnju namještaja, šalica, ispisnih boja i biogoriva, ali Havrylenko je pionir u korištenju kave za izradu sunčanih naočalaUkrajinski brend “Ochis” koji proizvodi naočale otišao je korak dalje s inovativnim rješenjima i napravio sunčane naočale – od kave.


Vođen ambicijom za stvaranjem ekoloških, ali istovremeno modernih sunčanih naočala, izvršni direktor Ochisa, Maksym Havrylenko, eksperimentirao je s raznim biljem poput metvice, peršina i kardamoma, prije nego što je pronašao pravi prirodni materijal u otpadu kave.


Zelena industrija već koristi otpad od kave za proizvodnju namještaja, šalica, ispisnih boja i biogoriva, ali Havrylenko je pionir u korištenju kave za izradu sunčanih naočala, koje mirišu na svježe proizveden napitak, prenosi Reuters.
“Prvo, kava je crna, što je klasična boja sunčanih naočala koja odgovara svemu. Drugo, u svijetu postoji puno osnova za naočale od kave. U svijetu postoji milijun tona kave”, rekao je Havrylenko za Reuters.


Havrylenko, koji dolazi iz obitelji optičara i ima 15 godina iskustva u industriji naočala, morao je baciti oko 300 uzoraka prije nego što je stvorio, kako je rekao, savršene sunčane naočale koje su sada dostupne za 78-89 dolara.


Glavna prednost sunčanih naočala, kaže Havrylenko, izrađenih od kave i lana zalijepljenog biljnim uljem je ta što se nakon 10 godina pretvore u gnojivo, piše Reuters.


Na platformi crowdfundinga Kickstarter, prikupili su 13.000 dolara, nadmašivši željenih 10.000 dolara te su privukli kupce iz Sjedinjenih Država, zapadne Europe, Japana i Australije.


Havrylenko navodi kako je samo 10 posto klijenata iz Ukrajine. “Naš super cilj je promovirati u Ukrajini i cijelom svijetu ideju proizvodnje čistih proizvoda i pravilnog odlaganja otpada”, poručuje Havrylenko.