Kibernetička sigurnost

Tko otkrije nedostatak na iPhoneu može od Applea dobiti čak milijun dolara

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Nagrada od milijun dolara primijenila bi se samo na daljinski pristup jezgri iPhonea bez ikakvih radnji korisnika telefona.Apple Inc. nudi istraživačima kibernetičke sigurnosti do milijun dolara da bi otkrili nedostatke na iPhoneima. Ovo je najveća nagrada koju jedna kompanija nudi za obranu od hakera, u vrijeme sve veće zabrinutosti zbog vladinih provala u mobilne uređaje disidenata, novinara i zagovornika ljudskih prava, prenosi MSN.


Za razliku od drugih, Apple je ranije ponudio nagrade samo pozvanim istraživačima koji su pokušali pronaći nedostatke u njihovim telefonima i sigurnosnim kopijama u “oblaku”.


Na godišnjoj konferenciji “Black Hat” o sigurnosti u Las Vegasu u četvrtak, kompanija je rekla da će otvoriti proces svim istraživačima, dodati Mac softver i druge ciljeve, te ponuditi niz nagrada (“bounties”) za najznačajnije nalaze.
Nagrada od milijun dolara primijenila bi se samo na daljinski pristup jezgri iPhonea bez ikakvih radnji korisnika telefona. Appleova prethodna najveća nagrada iznosila je 200.000 dolara za prijateljska izvješća o pogreškama koja se mogu popraviti ažuriranjem softvera, da isti ne bi bili izloženi kriminalcima ili špijunima. 


Apple poduzima druge korake da bi olakšao istraživanje, uključujući nuđenje modificiranog telefona na kojem su neke sigurnosne mjere onemogućene.


Brojne privatne kompanije, poput izraelske NSO grupe, prodaju hakerske sposobnosti vladama.


“NSO Group razvija tehnologiju koja je licencirana, obavještajnim i policijskim agencijama čija je jedina svrha prevencija i istrage užasa i kriminala”, stoji u izjavi kompanije. “To nije alat za ciljanje novinara koji rade svoj posao ili nešto čime bi se utišali kritičari”, dodaju.