Prototip Optimusa

Teslin robot maše, ali još ne može hodati: ‘Imamo još puno posla, ali za 5 godina će biti nevjerojatan’

Jakov Kršovnik

Reuters

Reuters

Ima još puno posla kako bi se Optimus poboljšao, no mislim da će za pet ili deset godina biti nevjerojatan. Ciljamo na milijunsku proizvodnju, kazao je Elon MuskKako je i najavljeno, Tesla je predstavila prototip humanoidnog robota nazvanog Optimus, izvijestio je Reuters. Direktor Tesle Elon Musk nada se kako će početi primati narudžbe za robote u idućih tri do pet godina te da će njihova cijena biti manja od 20 tisuća dolara. Musk je kazao kako Teslu želi predstaviti i kao lidera u različitim poljima, na primjer, umjetne inteligencije, a ne da se tvrtku doživljava samo kao onu koja proizvodi »cool aute«.


Testni robot, razvijen u veljači, izašao je mahnuti okupljenima na predstavljanju u Teslinom uredu u Palo Altu u Kaliforniji, dok je noviji model, Optimus, koji se trenutno razvija, morao biti donesen na pozornicu da bi mahnuo publici, javlja Reuters. Na predstavljanju je Musk kazao da će Optimus moći hodati za nekoliko tjedana.


– Ima još puno posla kako bi se Optimus poboljšao, no mislim da će za pet ili deset godina biti nevjerojatan. Postojećim humanoidnim robotima nedostaje »mozak« i mogućnost da rješavaju probleme samostalno, a Optimus će, kako ga budemo razvijali, biti iznimno sposoban. Ciljamo na milijunsku proizvodnju, kazao je Musk, javlja Reuters. I drugi su proizvođači automobila, na primjer Toyota i Honda, razvili prototipove humanoidnih robota sposobnih za izvođenje složenih radnji, poput gađanja koša. Također, roboti švicarske korporacije ABB i drugih glavni su oslonac u proizvodnji automobila. No, zasad je Tesla jedina koja promovira robota za masovno tržište, a koji bi se mogao koristiti i u tvorničkim poslovima. Profesor robotike sa Sveučilišta u Arizoni Heni Ben Amor kazao je da je cijena od 20 tisuća dolara »dobar prijedlog«, budući da su trenutni troškovi proizvodnje humanoidnog robota 100 tisuća dolara.
– Za sada vidimo razliku između Teslinih ambicija i onoga što su predstavili. Imaju još puno posla sa spretnošću, brzinom, sposobnošću stabilnog hodanja Optimusa, rekao je Heni Ben Amor za Reuters. Aaron Johnson sa Sveučilišta Carnegie Mellon kaže kako je impresivna brzina kojom je Tesla razvila robota, ali je nejasno za koju ih svrhu planiraju proizvoditi milijune. U trakavici oko Muskove kupnje Twittera pak, jedan izvor je rekao kako bi dogovor o kupnji mogao biti ubrzo postignut, piše Reuters u četvrtak. Izvor navodi kako je Musk predložio Twitteru da će kupiti tvrtku za 54,2 dolara po dionici, ako Twitter odustane od parnice protiv njega.