"Libra"

Tajni projekt Facebooka dobio ime: Stiže kriptovaluta kao konkurencija za Apple Pay

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Već se dugo vremena spominje tajni projekt Facebooka gdje s bivšim direktorom PayPala rade na kripto-valuti. Gigant društvenih medija navodno planira lansirati digitalni novčić kojeg će korisnici moći slati jedni drugima i koristiti ga za kupnju na Facebooku i preko interneta.


Projekt kodnog naziva “Libra”, ima potencijal za korisnike Facebooka da budu nagrađeni za njegovo korištenje.


Jedna od ideja je plaćanje gledanja oglasa, komuniciranja s drugim sadržajem ili kupnjom na njegovoj platformi, radeći na isti način kao i bodovi lojalnosti kod tradicionalnih trgovaca.
Početkom ožujka smo pisali da kompanija radi na “novčiću” koji bi se automatski mogao slati putem WhatsAppa. Tada je New York Times javljao da Facebook ima više od 50 inženjera koji rade na projektu. Projekt Facebooka navodno vodi bivši predsjednik PayPala, David Marcus.


Facebook je bio vrlo tih oko projekta, a tim koji radi na tome, navodno se nalazi u odvojenom uredu, tako da ostali zaposlenici ne bi imali pristup projektu.


Današnji natpisi britanskog portala The Sun kažu da Facebook radi i na povezivanju kupnji s oglasima, a korisnici mogu kliknuti na oglase i kupiti proizvode kripto-valutom.


Prema The Washington Postu, desetke financijskih tvrtki i online trgovaca se trenutno zapošljavaju da bi pomogli u pokretanju nove valute.


Prema tvrdnjama, u kompaniji planiraju prikupiti milijardu dolara za projekt. Glasnogovornik je odbio komentirati slučaj pozivajući se na prethodnu izjavu da tvrtka “istražuje mnogo različitih aplikacija”.