Apple-1

Sveti gral vintage tehnologije prodan na aukciji za pola milijuna dolara

T.I.

Foto: kuće John Moran Auctioneers

Foto: kuće John Moran Auctioneers

Riječ je  o jednom od samo 200 primjeraka koja su zajedno napravili i testirali Steve Wozniak, Steve Jobs, Patty Jobs i Daniel KottkeDa su vintage stvari zaista novi luksuz potvrđuje aukcija kuće John Moran Auctioneers tijekom koje je u utorak Apple-1, 45 godina staro računalo u rijetkom drvenom kućištu, prodano za pola milijuna dolara. Riječ je  o jednom od samo 200 primjeraka koja su zajedno napravili i testirali Steve Wozniak, Steve Jobs, Patty Jobs i Daniel Kottke.


Apple 1 se pojavio na tržištu u srpnju 1976. i svih 200 komada koji su proizvedeni do rujna 1977. godine, kada ga je zamijenio Apple II, ručno su izrađeni. Izvorno ga je kupio profesor elektronike na Chaffey Collegeu u Rancho Cucamongi, Kalifornija, koji ga je potom za 650 dolara prodao svom studentu 1977. godine, nakon što se „upgrejdao“ na sljedeći model.


“Bio je uzbuđen što je kupio Apple-II pa mi je prodao ovaj za 650 dolara. Naravno, nitko nije znao da će to postati kolekcionarski predmet.“ – stoji u citatu anonimnog vlasnika koji je objavila aukcijska kuća.
Prodani primjerak samo je jedan od trenutno 60 preživjelih Applea 1 i samo jedan od 20 koje je još uvijek moguće pokrenuti. Obložen je rijetkim havajskim koa drvetom, jednim od samo šest poznatih uređaja s ovim kućištem u svijetu, prema aukcijskoj kući, što ga zaista čini svetim gralom vintage tehnologije.


Dolazi u paketu s Panasonicovim CRT monitorom, kopijom priručnika za Apple-1 Basic, izvornim priručnikom za programiranje i korištenje, dvije originalne kasete s programima za računalo i pripadajućim kabelima za spajanje. Računalo je bazirano na procesoru MOS 6502 na 1 MHz, a dolazilo je sa 4 ili 8 kB RAM-a proširivog do 48 kB i 256 bajtova ROM-a. Izlaz na ekran bio je isključivo tekstualni, samo velika slova u 24 reda po 40 stupaca. Početna cijena s popustom bila je „666,66 dolara“, što odgovara današnjoj cijeni od oko 3.000 dolara.


Uređaj je pregledao, restaurirao i odobrio kao autentičan stručnjak kojeg je angažirala aukcijska kuća.


Ovo ipak nije najveća cijena postignuta za računalo Apple-1 – ta titula pripada uređaju koji je 2014. godine na Bonhams aukciji u New Yorku prodan za 905.000 dolara.