Poslovni susret

Susret Pametni gradovi i nove tehnologije: Razvija se suradnja riječkih i austrijskih tvrtki

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Želimo postati još pametniji i kretati se u pravcu inteligentne zajednice, kaže Željko Jurić iz Grada Rijeke RIJEKA »Pametni gradovi i urbane tehnologije« naziv je poslovnog susreta održanog na STEP RI – Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, a u organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu »Advantage Austria«, zajedno s Gradom Rijeka, Sveučilištem u Rijeci i Centrom kompetencija za pametne gradove Smart RI. Cilj susreta je razmjena iskustava, tehnologija i znanja između austrijskih i hrvatskih gradova, institucija i pružatelja tehnologija.


Skup je u ime Grada Rijeke pozdravio predsjednik gradskog vijeća Andrej Poropat istaknuvši kako u Gradu vjeruju da je ekonomija temeljena na inovacijama, modernim tehnologijama, rješenjima pametnih gradova i digitalnoj transformaciji imperativ budućeg razvoja, a to se, kaže, može postići samo kroz blisku suradnu javnog, privatnog, akademskog i civilnog sektora.


Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, rekla je da je područje pametnih gradova i tehnologije danas ekstremno aktualno, od kada se suočavamo s klimatskim promjenama i slično. U tom smislu, kaže, svi moramo ponovno promisliti o načinu života i kako povećati standard života a u isto vrijeme i štedjeti resurse. Istaknula je da po tom pitanju moramo biti pametni, a pametnijima nas čini suradnja, te u tom duhu gleda i na ovaj susret na kojem će se razmijeniti ideje i rješenja.
Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke predstavio je Strateški plan »Rijeka – pametan grad 2019.-2020.«, te istaknuo da je ovaj skup poduzetnika pokušaj da se razvije suradnja između predstavnika austrijskog i riječkog poduzetničkog sektora.


– Očekujemo suradnju konkretne tvrtke s konkretnom tvrtkom, a već su se javile neke austrijske tvrtke koje žele suradnju s riječkim gospodarstvenicima i obrnuto, rekao je Jurić, dodajući da Grad Rijeka želi pokazati primjere dobre prakse, kao i projekt Centra kompetencije za pametne gradove koji je u procesu evaluacije od strane nacionalnih tijela. Kaže i da se želi postati još pametnijima odnosno »kretati se u pravcu nečega što se danas zove inteligentna zajednica.«


Uz Strateški plan Grada Rijeke »Rijeka – pametan grad 2019.-2020.«, na skupu je predstavljen i rad tvrtke Smart RI d.o.o. te uspješno realizirani i planirani Smart City projekti u Rijeci. Također, predstavnici austrijskih dobavljača urbanih tehnologija i koncepata za pametne gradove prezentirali su svoje proizvode i usluge.