Napad preko punjača

Stručnjaci upozoravaju na sve češće hakiranje: ‘Nikada ne posuđujte tuđe punjače!’

P. N.

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Iskusni stručnjak tvrtke za tehnološku sigurnost upozorava kako uvijek moramo paziti gdje ukopčavamo svoje uređaje uspoređujući to i s otvaranjem hakiranih datoteka u e-mailovima ili dijeljenjem svoje lozinkeMoramo priznati da smo svi barem jednom bili u situaciji kada smo zbog prazne baterije na mobitelu uzeli prvi punjač koji nam se našao „pod rukom“. Mnogi možda ni ne razmišljaju donosi li to ikakve posljedice, ali stručnjaci su sada otkrili da posuđivanje tuđih punjača za mobitel može biti i opasnije nego što se mislilo, prenosi UNILAD.


Glavna osoba X-Force Red tvrtke za sigurnost Charles Henderson vodi tim hakera koje klijenti unajmljuju kako bi provalili u njihove računalne sustave i otkrili imaju li ikakvih prijetnji.


– Postoje određene stvari koje se jednostavno ne posuđuju. Ako si na putovanju i shvatiš da si zaboravio donje rublje, onda ćeš ga ići i kupiti, a ne posuditi od prijatelja. Ista stvar bi trebala biti i s punjačima za mobitele, zanimljivo je usporedio Charles Henderson.
On je upozorio korisnike kako su hakeri smislili način kako u kablove za punjenje umetnuti zlonamjerni softver kojime onda mogu hakirati uređaje i računala, a upravo zato najbolje je koristiti vlastite punjače i to originalne, dobivene uz mobilni telefon prilikom kupnje.


– Ova tehnologija je stvarno jeftina i nevidiljiva odnosno ona izgleda poput običnog kabela, ali ima sposobnost postavljanja zlonamjernog softvera na mobilni telefon. Takvi će se punjači proizvoditi u sve jeftinijoj varijanti te će ih posjedovati sve više korisnika, dodaje Henderson.


Iskusni stručnjak tvrtke za tehnološku sigurnost na kraju upozorava kako uvijek moramo paziti gdje ukopčavamo svoje uređaje uspoređujući to i s otvaranjem hakiranih datoteka u e-mailovima ili dijeljenjem lozinke.