Policijska zabluda

Što to sisa struju blizu Birminghama? Nit’ je marihuana, nit’ su narko dileri

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Kako su ubrzo saznali, ono što su zapravo promatrali bilo je otprilike stotinjak Antminer S9 strojeva koji su stvarali ogromne količine topline dok su rudarili najvrjedniju i najpopularniju kriptovalutu – Bitcoin čija je trenutna vrijednost oko 35 tisuća američkih dolara po jediniciBritanska policija je u blizini Birminghama izvršila raciju jednog industrijskog pogona pod sumnjom ilegalnog uzgoja marihuane zbog velike potrošnje električne energije, k tome ukradene, no ispalo je da je riječ o „rudarenju“ Bitcoina kojim je tamošnje elektroprivredno poduzeće oštećeno za nekoliko tisuća funti.


Kako izvještava CNBC, policija je prije same racije tijekom dužeg vremena pratila više ljudi kako su ulazili i izlazili iz zgrade te izviđanjem uz pomoć dronova primijetila sumnjivu količinu ventilacije i žica. Također, senzorima na dronovima je registrirana i velika količina topline što je dovelo do zaključka da je riječ o uzgoju kanabisa s obzirom da se za uzgoj u zatvorenim prostorima koriste sustavi posebnih lampi, grijanja i ventilacije kako bi se mogle uzgajati biljke u uvjetima u kojima inače ne bi mogle cvjetati.


Kako su ubrzo saznali, ono što su zapravo promatrali bilo je otprilike stotinjak Antminer S9 strojeva koji su stvarali ogromne količine topline dok su rudarili najvrjedniju i najpopularniju kriptovalutu – Bitcoin čija je trenutna vrijednost oko 35 tisuća američkih dolara po jedinici.
U Engleskoj nije nezakonito rudariti kriptovalute i ova zabluda policije ostala bi na razini anegdote da su akteri plaćali račune za električnu struju.


Međutim, ova operacija ilegalno je isisavala velike količine električne energije zbog čega je zaplijenjena elektronska oprema za „rudarenje“ koja se procjenjuje na više od 3,5 tisuća britanskih funti, no niti jedna osoba zasad nije uhićena zbog ilegalnog korištenja, odnosno krađe struje.


Rudarenje kriptovaluta polako postaje energetski problem, jer rad procesora u cijelom svijetu za tu namjenu, po nekim procjenama troši oko 180 TWh električne energije godišnje, što približno odgovara količini struje koju svi podatkovni centri u svijetu troše zajedno. Još je slikovitije opisati ovu razinu potrošnje struje u usporedbi s Hrvatskom. Prema podacima HEP-a, oni su prošle godine potrošačima u Hrvatskoj isporučili 7,8 TWh struje što će reći da se na rudarenje bitcoina u svijetu troši 23 puta više struje negoli cijela Hrvatska u 2020. godini za sve svoje potrebe.


Uzgoj kanabisa u zatvorenim prostorima također nije bezazleni potrošač električne energije.  Procjenjuje se da proizvodnja kanabisa čini 1 posto ukupne potrošnje električne energije u SAD-u,  a u SAD-u se godišnje troši oko 4 tisuće tera vat sati električne energije. To znači da na uzgoj kanabisa otpada oko 40 TWh što je – da se vratimo na Hrvatsku – 5 puta više od naših ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom.