Nove kontroverze

Spotify pod pritiskom medija bez pogovora uklanja pjesme koje propagiraju antivakserske stavove

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Spotify, kao i Facebook i Instagram, po pitanju društveno štetnog i neprihvatljivog sadržaja prečesto proklamiraju jedno, a rade drugo. Odnosno, ne reagiraju po vlastitim pravilima o sadržaju i ponašanju na svojim platformama dok ih netko na to ne natjeraNema sumnje, nakon kontroverze sa svojim najpopularnijim podcasterom Joeom Roganom na čije je društveno neprihvatljive stavove i širenje dezinformacija oko cjepiva ukazao povlačenjem svoje glazbe rock legenda Neil Young, pa onda i na Roganov rasizam India Arie, Spotify više ni ne pokušava braniti neprihvatljive stavove, već bez pogovora uklanja „sumnjivi“ sadržaj.


Najveća i najpopularnija platforma za strimanje glazbe, koja je – kako smo kroz slučaj Joea Rogana osvijestili – i podcast gigant sa stotinama govornih emisija čiji sadržaj se očito slabo ili nikako ne kontrolira, ovaj se vikend našla pod novim pritiskom.


Naime, britanski tjednik The Observer pronašao je na Spotifyju gomilu glazbe koja izravno propagira antivakserstvo. U  tekstu od ove nedjelje stoji da neke pjesme izričito potiču ljude da se ne cijepe i kažu da su oni koji se cijepe „robovi“, „ovce“ i žrtve Sotone. Druge pozivaju na ustanak, pozivajući slušatelje da se „bore za svoj život“ . Navodi se i da je jedan korisnik koji je strimao  pjesmu koja sadrži tekstove protiv cjepiva preko algoritma i playlista upućen na pjesme još eksplicitnije dezinformacijskog sadržaja, teorije zavjere, uključujući tu tvrdnje kroz stihove da cjepivo sadrži čipove za kontrolu ljudi, priče o tome da svijet vodi pedofilski lanac moćnih političara…
Među izvođačima s ovakvim tekstovima The Observer ističe marginalnog britanskog repera Edward Freemana, umjetničkog imena Remeece, u čijem se repertoaru ističe pjesma „Don’t Tek Di Vaccine“ u kojoj se repa da su ljudi ludi ako uzmu cjepivo, da je to otrov.  Remeece se prometnuo u aktivista i svoju pjesmu izvodio pred školama i na antivakserskim skupovima.


Zanimljivo u cijeloj priči je što je Spotify još u studenom primio pisane pritužbe na sadržaj te pjesme, no pjesma je ostala na Spotifyju bez ikakvog upozorenja da sadrži dezinformacije sve do prošlog tjedna. Nakon štete koju su pretrpjeli zbog negativnog publiciteta s Joeom Roganom, Spotify je na upozorenje britanskih novina sada reagirao promptno. Sve pjesme koje je The Observer označio kao sporne, uklonjene su sa Spotifyja bez rasprave i u očitoj želji da sve prođe uz najmanje podizanje medijske prašine.


Ova nedosljednost sugerira da Spotify, kao i Facebook i Instagram, po pitanju društveno štetnog i neprihvatljivog sadržaja prečesto proklamiraju jedno, a rade drugo. Odnosno, ne reagiraju po vlastitim pravilima o sadržaju i ponašanju na svojim platformama dok ih netko na to ne natjera.


Podcasti Spotifyja su problem, ali za njih čak i postoje upozorenja da sadrže neprihvatljive stavove ili dezinformacije, za pjesme koje su često sadržajno izravnije i radikalnije, takvog upozorenja za slušatelje nema. D stvar bude gora, u nekim slučajevima algoritam je usmjeravao slušatelje na sadržaj s malim brojem strimova, potencijalno povećavajući doseg dezinformacija koje bi inače imale malu publiku. Mnoge pjesme imale su naslove koji su sadržavali ključne riječi kao što su “cjepivo” i “maska”, što sugerira da ih je Spotify mogao lako locirati da je to htio.