Novi Muskov pothvat

SpaceX lansirao u svemir 60 satelita za superbrzu internetsku vezu

Hina

Reuters

ReutersAmerička privatna tehnološka tvrtka SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internetsku vezu za korisnike diljem svijeta.


Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Misija, četvrta po redu i poznata kao »Starlink«, ima za cilj postaviti »sazviježđe« satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. svibnja.


Kompanija Elona Muska planira postaviti gotovo 12.000 »Starlink« satelita u orbitu. Taj bi se broj, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgoriti u Zemljinoj atmosferi.
»Starlink« bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije ‘online’, posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.


Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.


SpaceX će početi pružati »Starlink« internetsku uslugu 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.