Starship rakete

SpaceX Elona Muska prvi put testirao raketne motore Raptor. Izgledaju zaista impresivno

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Twitter Elon Musk

Foto Screenshot Twitter Elon Musk

 U finalnoj verziji, Starship bi trebao imati sedam ovakvih Raptor motora, kojima bi ljudi trebali putovati na Mjesec, Mars i daljeRIJEKASpaceX je prvi puta testirao raketne motore Raptor, namijenjene za novu generaciju njihovih raketa. Iako su ranije već testirali Raptore, ovo je prvi put da su testove proveli u punoj veličini, a ne na umanjenom testnom motoru.


Vijest o uspješnom testiranju prvi je na svojem Twitteru objavio vlasnik SpaceX-a, Elon Musk, koji je usput snimio i dva videa raketa, javlja Telegram.


Test su odradili na svom testnom poligonu u gradu McGregoru u Teksasu. Raptor je nasljednik njihovog prvog raketnog pogona, Merlina 1D, a očekuje se da će Raptor ugraditi u svoje Starship rakete koje bi ljude, ako sve prođe po planu, trebale odvesti na Mjesec, Mars, a vjerojatno i dalje.
Tri ovakva Raptor motora bit će instalirana na prototip Starshipa, kojim će se testirati kratki letovi između 500 i 5000 metara visine. U finalnoj verziji, Starship bi trebao imati sedam ovakvih Raptor motora te još dodatan 31 motor koji će se nalaziti u pomoćnim raketama postavljenim na Starship.Za razliku od ostalih raketnih pogona, Raptor koristi metan kao gorivo, što mu daje bolje performanse. U odnosu na dosadašnje Merlin 1D pogona, Raptor je više od duplo snažniji. Uz bolje performanse, motori su navodno štedljiviji i jeftiniji, a metan bi se mogao prikupljati i na Marsu, što znači da bi se raketu moglo ponovno napuniti gorivom. Musk se nada da će prvi bespilotni letovi bez posade krenuti 2022., a prvi letovi s posadom 2024. godine.