Uništile ga nekretnine

Slavni programer i kontroverzni biznismen John McAfee bio u bankrotu u vrijeme kad si je odlučio oduzeti život?

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Stvari su otišle toliko daleko da McAfee nije mogao Eglintonu platiti unaprijed dogovoren honorar za pisanje biografije, a iako autor nije otkrio koliko je novca tražio, navodno se „nije radilo o velikoj svoti“John McAfee, osnivač istoimene antivirusne softverske tvrtke navodno je bio bankrotirao u vrijeme smrti prošlog mjeseca nakon što je potrošio gomilu milijuna na luksuzne vile diljem svijeta, navodi se u izvještaju Daily Maila.


Mark Eglinton, autor koji je s McAfeejem radio na biografskoj knjizi, koja će biti izdana u prosincu pod naslovom “No Domain: The John McAfee Tapes”, rekao je za Daily Mail da je 75-godišnji američki programer potrošio milijune na luksuzne smještaje na raznim mjestima, uključujući Belize, Kolorado, Havaje, Tennessee i Texas.


“Imao je novac u vrlo sigurnim ulaganjima, ali gradio je kuće, koje su bile bizarno skupe”, izjavio je Eglinton za Daily Mail. “U nekima od njih, nikada nije prespavao ni noć.”
Eglinton je dodao kako je s tehnološkim mogulom razgovarao “bezbroj sati” o financijama, a tvrdi da je McAfee apsolutno bio opsjednut kupnjom i izgradnjom kuća. Stvari su otišle toliko daleko da McAfee nije mogao Eglintonu platiti unaprijed dogovoren honorar, a iako autor nije otkrio koliko je novca tražio, navodno se „nije radilo o velikoj svoti“.


“Ne sumnjam da bi platio da je bio u mogućnosti. “Rekao je: Ne mogu to učiniti, moja je financijska situacija gora od tvoje.“, kaže Eglinton.


Financijsku stabilnost McAfeeja je navodno jako potresla kriza nekretnina 2008. godine, zbog koje je bio prisiljen prodati mnoštvo svojih nekretnina s gubitkom. Primjerice, imanje koje je kupio u Woodland Parku u državi Colorado, a koje je procijenjeno na više od 25 milijuna dolara, prodano je na aukciji 2007. godine za samo 5,72 milijuna dolara, navodi Daily Mail.


McAfee navodno rekao Eglintonu da 100 milijuna dolara koje je dobio prodajom svoje tvrtke za zaštitu softvera, McAfee Associates, 1994. godine, „curi vrlo brzo“.


Kontroverzni biznismen je imao povijest financijskih i pravnih problema. U listopadu prošle godine uhićen je u zračnoj luci u Barceloni po nalogu koju su izdali tužitelji u Tennesseeju zbog navodne utaje više od 4 milijuna dolara poreza.


Američko Ministarstvo pravosuđa prethodno je dva puta optužilo McAfeeja, jednom za utaju poreza od 2014. do 2018. godine i jednom za sumnjive radnje na tržištu kriptovaluta koje je navodno kupovao po niskoj cijeni te prodavao po visokoj nakon što bi im prethodno napumpao vrijednost svojom propagandom.


McAfee je također bio optužen da nije prijavio novac koji je zaradio od naknada za govore koje je držao i prodaje prava na svoju životnu priču za dokumentarni film.


Iako se na odluku španjolskog pravosuđa o izručenju u SAD zbog optužbi za utaju poreza mogao žaliti, McAfee se radije 23. lipnja odlučio na samoubojstvo nego da se suoči s mogućom zatvorskom kaznom do 30 godina koliko je mogao dobiti za svoja porezna nedjela.