San kolekcionara

Skupocjeni sat Patek Philippe slavnog Andyja Warhola ide na online aukciju

P. N.

Foto: Christie's

Foto: Christie's

Sam model, klasično i minimalistički dizajnirani muški ručni sat koji se proizvodi od kraja 50-ih, nije rijedak na tržištu, ali ovaj je poseban jer je dio kolekcije pionira pop-arta Andyja WarholaLjubitelj ste satova, a k tome još i poklonik pop-arta? Ovo bi, uz uvjet da imate i dubok džep, moglo biti nešto za vas.


Naime, 8. lipnja u sklopu online aukcije kuće Christie’s, odnosno njenog odjeljka za satove, među najzanimljivijim predmetima bit će ponuđen i rabljeni Patek Phillipe Calatrava reference 570. Sam model, klasično i minimalistički dizajnirani muški ručni sat koji se proizvodi od kraja 50-ih, nije rijedak na tržištu, ali ovaj je poseban jer je dio kolekcije pionira pop-arta Andyja Warhola.


Andy Warhol je osim svojoj umjetnosti, bio predan i kolekcionarstvu, pa je među ostalim skupljao i satove. Vjeruje se da ih je u jednom trenutku posjedovao oko 300, a najomiljenije je držao u središtu nadstrešnice svog klasičnog kreveta u spavaćoj sobi, da ih ima stalno na oku.  Iz Christie’s-a kažu kako je upravo ovaj švicarski sat bio jedan od njih, i da mu dodatnu vrijednost daje činjenica da je ispod kazaljki na brojčanik ugravirano i ime trgovine koja ga je prodavala, Hausmann & Co iz Rima. Početna cijena sata na aukciji je 45 tisuća dolara.
Inače, Patek Philippe je jedna od onih tvrtki koju obožavaju bogati i moćni. Ima ga Putin, imao je i Tito tri komada, a imao ga je – dakako – i najpoznatiji hrvatski kolekcionar satova kupljenih tuđim novcem, bivši premijer Ivo Sanader.