Sigurnost mobitela

Sigurni ste da ste zauvijek izbrisali svu neželjenu memoriju na mobitelu? Naučite kako to jednostavno učiniti

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Najdrastičnija metoda permanentnog brisanja privatnih fajlova na mobitelu je tvornički reset. Ovo je možda najbolji način u slučaju kad mobitel mijenja vlasnika ili ga se odbacuje iz bilo kojeg razloga. Tvorničko resetiranje će obrisati sve podatke na mobiteluJoš tamo od Androida 6 prije pet godina, svi telefoni bazirani na ovom operacijskom sustavu su kriptirani po zadanim postavkama, što bi trebalo ukloniti mogućnost alatima za oporavak podataka da pristupe sadržaju, posebno onom kojem je već prije obrisan. Trebao bi, ali…Naime, kada se nešto obriše s Android telefona, podaci zapravo ostaju u memoriji sve dok taj dio memorije ne prebrišu novi podaci. Drugim riječima uvijek postoje alati i načini za povrat obrisanih podataka, što je ponekad dobra mogućnost, a češće tek sigurnosni problem.


Kako bi bili sigurni da se u pametnom telefonu ne nalazi ništa što ne želite da padne u neželjene ruke, postoji nekoliko načina za permanentno uklanjanje memorije. Tech stranica Makeuseof preporučuje nekoliko efikasnih i jednostavnih načina za koje možda niste znali.


Najgori način za brisanje privatnih podataka s Android telefona je uz pomoć neke vanjske aplikacije koja nije namijenjena upravljanju s podacima. Ona će vjerojatnije podatke prvo prebaciti u „Trash“ folder, nego ih trajno izbrisati, ili će ih ostaviti da nastave postojati kao kopija na nekom memorijskom oblaku.
Tako Google Photos, recimo, sprema obrisane fotografije 60 dana, osim ako ih korisnik sam ne obriše iz „smeća“. Čak i kad se odabere „Obriši s uređaja“, podaci će ostati na Google računu korisnika.


Mnogo bolja opcija je uporaba nekog od dediciranih File Explorer ili File manager aplikacija kojih ima na biranje u Google trgovini, među njima i odlična Googleova „Files“ aplikacija.


Nakon ulaska u aplikaciju prikazat će se folderi s tipom podataka (preuzimanja, slike, videozapisi, audiozapisi…). Dovoljno je ući u njih odabrati neželjeni sadržaj. Aplikacija će prije brisanja postaviti pitanje želite li trajno obrisati uz upozorenje da se podaci više neće moći povratiti. Ta poruka je ujedno garancija trajnog brisanja neželjene ili nepotrebne memorije.


Ako imate stariji telefon ili staru verziju Androida pa niste sigurni da enkripcija garantira da obrisani podaci ne mogu biti vraćeni, dobar izbor su aplikacije za uništavanje podataka, odnosno „šrederi“ koji osiguravaju brisanje diska nakon kojeg se podaci ne mogu povratiti. U slučaju mobitela, ove aplikacije će očistiti slobodni prostor u memoriji na kojoj se još uvijek mogu nalaziti obrisani podaci.


Kao pokaznu, ovdje preporučujemo aplikaciju Data Eraser.  U aplikaciji se prvo dodirne „Freespace“, pa onda treba označiti “Internal Storage“, nakon čega će se prikazati metode uništavanja podataka. Jedna od njih je NATO Standard koja zvuči uvjerljivo jer ga zaista koristi NATO kao standard uništavanja podataka koji čisti označenu memoriju sedam puta. Ova metoda morala bi uništiti eventualne sakrivene podatke na dijelovima memorije koji su deklarirani kao slobodni prostor.


Ako mobitel ima dodatnu SD karticu za ekspanziju memorijskog prostora, Data Eraser pristup neće biti moguć. Ali preko Shreddit aplikacije i ovaj dio memorije se može trajno izbrisati. Dovoljno je otvoriti aplikaciju, odabrati memoriju na SD kartici i sigurno očistiti prazan prostor na njoj.


Najdrastičnija metoda permanentnog brisanja privatnih fajlova na mobitelu je tvornički reset. Ovo je možda najbolji način u slučaju kad mobitel mijenja vlasnika ili ga se odbacuje iz bilo kojeg razloga. Tvorničko resetiranje će obrisati sve podatke na mobitelu.


Prije ovog poteza treba provjeriti je li pametni telefon kriptiran. To se provjerava slijedećim nizom funkcija: „Postavke“ – „Sigurnost“ – „Napredno“ i onda uključiti enkripciju ako to već nije učinjeno.


Kad je sve spremno za tvornički reset ponovno ući preko „Postavki“ u „Sustav“, pa stisnuti „Poništavanje opcija“ nakon čega se nudi krajnja opcija „Izbriši sve podatke“.


Ako nakon toga imate sumnju da bi na obrisanom prostoru moglo još podataka koje ne želite da ih bilo tko otkrije, može se za svaki slučaj (i da se umiri paranoja), ponovno upotrijebiti neki od aplikacija za „šredanje“ memorije.