Iznenađenje

SAD za tjedan dana šalje astronaute u svemir, a šef NASA-e za ljudske letove iznenadno podnio ostavku

Hina

Reuters

Reuters

Loverro nije naveo točan razlog zbog kojeg odlazi, ističući da odlazi »zbog osobnih postupaka« te rizika koje je poduzeo kako bi ispunio agencijske rokove do 2024.Šef NASA-inog odjela za ljudske letove u svemir Doug Loverro podnio je u utorak iznenadnu ostavku, tjedan dana prije nego agencija prvi put od 2011. iz SAD-a treba lansirati astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).


U e-mailu kolegama, Loverro nije naveo točan razlog zbog kojeg odlazi, ističući da odlazi »zbog osobnih postupaka« te rizika koje je poduzeo kako bi ispunio agencijske rokove do 2024.


»S protekom vremena postalo je jasno da sam pogriješio, zbog čega sam moram snositi posljedice«, napisao je Loverro.
U internom dopisu poslanom zaposlenicima stoji da će Loverra zamijeniti bivši astronaut Ken Bowersox dok ne nađu trajnu zamjenu.
Loverro je mjesto šefa NASA-inog odjela za ljudske letove u svemir preuzeo u listopada prošle godine kako bi agenciji pomogao u naporima da ljude do 2024. vrate na mjesečevu površinu, što je užurbano vremensko razdoblje koje je postavila Trumpova administracija 2019.


NASA i SpaceX su odabrali 27. svibnja kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) iz SAD-a od 2011.
Astronaute Roberta Behnkena i Douglasa Hurleyja u svemirskoj letjelici Crew Dragon koju je izradio SpaceX će prema ISS-u ponijeti raketa Falcon 9.


Bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Misija bi mogla potrajati do 110 dana.