Predstavljanje u Tokiju

Robot Hexapod riječke tvrtke STEMI oduševio Japance: ‘Spremni su za naše robotičke programe’

Portal Novilist.hr

Foto STEMI

Foto STEMIHrvatska edukativno-tehnološka kompanija STEMI, koja je iz Rijeke krenula na svjetsko tržište svojim Hexapodom – edukacijskim robotom koji služi za rad u srednjim školama, predstavila se u Tokiju u povodu proslave prve godišnjice trgovinskog sporazuma EU-a i Japana.


Članice Europske unije u tokijskom Europa Houseu prezentirale su svoje proizvode u trgovinskoj razmjeni sa japanom, a riječki STEMI ondje se predstavio u drutvu hrvatskih vina i maslinovih ulja, koji redovito završavaju na policama japanskih trgovina.


STEMI Hexapod dio je robotičkog programa kojeg je hrvatska kompanija osmislila i na kojem rade već škole iz SAD-a, Hrvatske, BiH te uskoro i Njemačke. Program je osmišljen zajedno sa američkim partnerima, a učenike srednjih škola podučava 3D modeliranju, kreiranju mobilnih aplikacija te programiranju.
Osim samog robota i robotičkog kurikuluma, osmišljen je i prijenos znanja učiteljima te potpuna podrška kako bi pratili učitelje u prijenosu znanja učenicima.


“Ovo nam nije prvi puta da smo nastupili u Japanu”, rekao je Marin Trošelj, CEO STEMI-ja.


“Krajem 2018 osvojili smo prvu nagradu na sajmu novih tehnologija Transum, kao najbolji start-up pitch. Nadam se da će nam sudjelovanje na izložbi pomoći u otvaranju vrata japanskog tržišta koje je spremno za robotičke programe koje nudi STEMI”, dodaje Marin Trošelj.


Hrvatski dio postava je osmislio veleposlanik Dražen Hrastić zajedno sa timom iz veleposlanstva.


“Događanje je počelo govorima g. Kajiyame Hiroshija, ministra gospodarstva, trgovine i industrije, gđe. Mori Masako, ministrice pravosuđa, g. Motegija Toshimitsua, ministra vanjskih poslova, i gđe. Patricije Flor, veleposlanice EU-a u Japanu, dok se g. Phil Hogan, povjerenik EK za trgovinu, obratio skupu video porukom. U skladu s temom digitalizacije i inovacija, događanje je bilo usmjereno na predstavljanje primjera inovativnih europskih i japanskih proizvoda u područjima kao što su robotika, virtualna stvarnost i umjetna inteligencija.


Jedan od 13 europskih inovativnih proizvoda predstavljenih tijekom događanja bio je i STEMI Hexapod robot hrvatske start-up tvrtke STEMI koji je izazvao znatnu pozornost i interes sudionika događanja”, zaključio je g. Hrastić.


Izložba traje mjesec dana, a može se pogledati u Europa House pri Delegaciji Europske Unije u Japanu.