Promjena strategije

Qatar Petroleum mijenja ime u Qatar Energy da naglasi da se odmiče od nafte

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tvrtka je u svojim dugoročnim planovima prirodni plin odredila kao tranzicijski izvor energije za koji u Quatar Energy smatraju da će biti u širokoj uporabi narednih nekoliko desetljeća„Ovo nije budućnost, ovo je više odraz onog što već radimo, a  to što radimo više ne odgovara našem dosadašnjem imenu“  – izjavio je izvršni direktor državne tvrtke Qatar Petroleum i ujedno katarski ministar energetike SaaD AL-Kaabi povodom promjene imena tvrtke.


Naime, Qatar Petroleum mijenja ima u Qatar Energy kako bi se jače naglasila nova strategija razvoja koja je desetljećima počivala na nafti. Ta strategija uključuje spremanje ugljičnog dioksida u podzemne džepove, ali i fokus na proizvodnju prirodnog plina koji ipak ostavlja mnogo manji ugljični otisak od nafte ili ugljena.


Kako doznaje Reuters, tvrtka je u svojim dugoročnim planovima prirodni plin odredila kao tranzicijski izvor energije za koji u Quatar Energy smatraju da će biti u širokoj uporabi narednih nekoliko desetljeća.
Inače je Quatar najveći svjetski opskrbljivač prirodnim plinom s namjerom da ga u skoroj budućnisti proizvodi još više. Sada je to godišnje 77 milijuna tona, a nadaju se da će ga do 2027. proizvoditi još 50 milijuna više.