USB punjači

Punjenje uređaja na javnim mjestima može dovesti do krađe identiteta

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

U svakom je slučaju bolje ne riskirati jer bi bila prava noćna mora da vam netko ukrade identitetUSB portovi za punjenje pametnih telefona su se pojavili gotovo svugdje – od zračnih luka do kafića i autobusnih stanica. Ako vam je baterija pri kraju, postoje mnoga mjesta na kojima ju možete napuniti. MSN prenosi da nije pametno puniti telefone na takvim mjestima iz razloga što su idealni za hakere.


Hakeri mogu staviti viruse na javne portove koji zatim mogu pribaviti podatke s vaših uređaja i prebaciti ih na njihove. Ako ste nedavno koristili takve ulaze za punjenje, ne očajavajte. TehCrunch piše da su ovakvi slučajevi rijetki.


U svakom je slučaju bolje ne riskirati jer bi bila prava noćna mora da vam netko ukrade identitet.
Iz ureda okružnog tužitelja u Los Angelesu, objašnjavaju da je najlakši način prevencije ovakvih napada – ne koristiti javne USB portove. Umjesto toga savjetuju ulaganje u prijenosne punjače ili priključivanje punjača u prave utičnice.


Takve je utičnice vrlo teško pronaći na javnim mjestima, a i prijenosni punjači mogu ostati bez baterije. Srećom, postoji uređaj koji blokira podatke koji će vam omogućiti korištenje javnih USB portova bez brige o krađi.


Izgleda poput malog USB-a, ali mu nedostaju dvije žice koje se obično pronalaze u USB-ovima koji mogu skinuti i prenijeti podatke. Na taj način, vaš se uređaj puni bez prebacivanja informacija.