NP-BBI

Projekt gradnje širokopojasne optičke infrastrukture u Hrvatskoj kreće sredinom 2021.

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Početak radova na tom projektu na terenu očekuje se sredinom 2021., a ukupna financijska sredstva iznose 101,4 milijuna eura, od čega će se 85 posto financirati iz Europskog fonda za regionalni razvojTvrtka Odašiljači i veze (OiV) izvijestila je u utorak da su za projekt NP-BBI tj. izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije diljem Hrvatske dobili pozitivan Jaspers Independent Quality Review-IQR, što znači i da se projekt smatra izvodivim, održivim i da može krenuti.


Napominjući kako su uz taj IQR sada na korak do pokretanja realizacije tog projekta, iz OiV-a ističu da je time “ostvaren i taj završni korak u postupku pripreme velikih projekata”.


Najavljuju da ubrzo slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te pokretanje postupaka javne nabave potrebnih radova i usluga.
“Početak radova na tom projektu na terenu očekuje se sredinom 2021., a ukupna financijska sredstva za provedbu programa iznose 101,4 milijuna eura, od čega će se 85 posto financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a preostalih 15 posto osigurava RH u vidu državne potpore”, iznose iz OiV-a.


Projekt izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije ili NP-BBI diljem Hrvatske podrazumijeva izgradnju pasivne svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima, u sklopu čega se očekuje izgradnja pasivnih svjetlovodnih dionica u duljini većoj od 5.000 kilometara.


Ciljne skupine unutar navedenih naselja bit će i javne ustanove, odnosno nacionalni, regionalni i lokalni vladini uredi i podružnice, uključujući obrazovne, zdravstvene, kulturne, turističke i pravosudne ustanove.


Uz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao nositelja Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture, OiV je, kao društvo od posebnog interesa za RH, odlukom vlade iz travnja 2019. zaduženo za tehničku provedbu tog projekta.


Iz OiV-a navode da je pripremnoj fazi provedbe tog projekta proveden “niz značajnih aktivnosti koje prethode konačnoj odluci o financiranju, potpisu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te pokretanju implementacije”, kao i da je temeljem Zakona o strateškim investicijskim projektima Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 24. kolovoza ove godine projekt NP-BBI uvrstilo na listu strateških projekata RH.


“To je bitan element za bržu i kvalitetniju provedbu projekta, čime je i potvrđen njegova važnost u namjeri da se širokopojasni internet približi ruralnim i suburbanim sredinama te omogući ravnomjeran socioekonomski razvoj. Uz to, time bi se trebali značajno ubrzati i svi administrativni postupci tijekom pripreme i realizacije te ubrzati implementaciju projekta u željenim okvirima”, ocjenjuju iz OiV-a.


Dodaju da je pandemija koronavirusa utjecala na dinamiku planiranih aktivnosti, ali se ipak ne očekuje značajan pomak u samom početku realizacije NP-BBI-ja, koji treba imati važnu ulogu u revitalizaciji gospodarstva nakon postojeće krize, a posebice u razvoju i održivosti malih sredina gdje trenutno nema infrastrukturnih preduvjeta za razvoj.