Putovanje života

Privatna svemirska kompanija i Space X, turiste planiraju poslati u svemir vrlo brzo

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Misija Axioma trajat će deset dana, a dva će biti namijenjena putovanju do i iz svemirske stanice. Privatna svemirska kompanija iz Houstona, Axiom, sklopila je ugovor o partnerstvu sa Space X-om da bi prevozila turiste na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi MSN. Ovaj izlet planiraju omogućiti za prve turiste već u drugoj polovici iduće godine.


Prema ugovoru, kapsula za posadu Dragon Space X-a, ugostit će tri turista i člana posade Axioma koji će se brinuti da ništa ne pobrka rad NASA-ih astronauta. Upravo je Axiom kompanija koju je NASA odabrala da izgradi prvi komercijalni modul za svemirsku stanicu kao destinaciju.


Tvrtka Elona Muska prvotno je razvila kapsulu koja će astronaute odvesti u svemir s američkog tla, a očekuje se da će njen prvi let s astronautima NASA-e biti održan između travnja i lipnja. Međutim, namjerava se proširiti i upotrebu svemirskog broda, uključujući vožnju astronauta izvan našeg planeta. Potpisan je još jedan ugovor sa Space Adventures u veljači da  bi turiste izveli na slobodno putovanje u orbitu oko Zemlje na dva do tri puta većoj visini od ISS-a.
Misija Axioma trajat će deset dana, a dva će biti namijenjena putovanju do i iz svemirske stanice. Nijedna strana nije otkrila koliko bi koštalo mjesto na putovanju. Prema The New York Timesu, Axiom je ranije rekao da će mjesto koštati 55 milijuna dolara i da se jedna osoba već prijavila. Također, kada je NASA 2019. objavila da će ovu stanicu otvoriti privatnim astronautima, rekla je da će dobiti 35.000 dolara po noći za svaku osobu.


Direktor Axioma Michael Suffredini, koji je vodio NASA-in ISS program deset godina, sve do 2015., rekao je u izjavi:


“Ovaj let koji će kreirati povijest i predstavljat će prekretnicu u koraku prema univerzalnom i rutinskom pristupu svemiru. Ovo će biti samo prva od mnogih misija na ISS-u koje u potpunosti kreće i njime upravlja Axiom Space – prva za komercijalni entitet. Osiguranje prijevoza bilježi značajan napredak prema tom cilju i drago nam je što surađujemo sa SpaceX-om na ovom pokušaju. “