Promjena politike

Pod teškim pritiskom javnosti i zviždača Facebook će napokon učiniti nešto da zaustavi vrijeđanje i govor mržnje

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iz Facebooka su rekli da će ukloniti i sadržaj, poput izravnih poruka ili komentara na profilu ili objavi, koji se smatra "masovnim uznemiravanjem" od strane pojedincaKao dio ažuriranja svojih internetskih politika maltretiranja i uznemiravanja, Facebook je najavio da će početi uklanjati “teške seksualne komentare” usmjerene prema javnim osobama.


Kako prenosi Forbes, namjera nove politike je zaštititi osobe poput političara, novinara, slavnih osoba, branitelja javnih prava ili kreatora sadržaja uklanjanjem profila, stranica, grupa ili događaja usmjerenih seksualizaciji javne osobe, kao i “pogrdno seksualiziranih” uređenih slika ili crteža te “neželjenih seksualiziranih komentara” u kojima su javne osobe „označene“.


Također, iz Facebooka su rekli da će ukloniti i sadržaj, poput izravnih poruka ili komentara na profilu ili objavi, koji se smatra “masovnim uznemiravanjem” od strane pojedinca, ali ta će osoba morati raditi s tvrtkom kako bi pružila više informacija i konteksta o napadima.
“Napravili smo ove promjene jer ovakvi napadi mogu služiti kao oružje u napadu na imidž javne osobe, što je nepotrebno i često nije povezano s radom koji ove javne osobe predstavljaju” – napisala je na blogu Antigone Davis, Facebookova globalna šefica sigurnosti.


Promjene u politici došle su tjedan dana nakon što je Facebookova zvizdačica Frances Haugen svjedočila pred Senatskim povjerenstvom tvrdeći da je tvrtka zanemarila interna istraživanja koja su otkrila da je štetna za mentalno zdravlje tinejdžera i dopustila širenje dezinformacija na njenim platformama. Rekla je da je Facebook mogao napraviti promjene kako bi svoje aplikacije učinio sigurnijima, ali je stavio “profit kompanije ispred ljudi”. Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg branio je tvrtku izjavom da je istraživanje objavljeno o tome kako Instagram utječe na mlade “pogrešno karakterizirano” i porekao je da kompanija stavlja dobit iznad sigurnosti, naglasivši da im je stalo do “sigurnosti, dobrobiti i mentalnog zdravlja”.


Poznate osobe poput Kim Kardashian West i Sache Barona Cohena također su govorile o Facebookovom neuspjehu da zaustavi zastrašivanje i govor mržnje, a bile su i među desecima poznatih osoba koje su bojkotirale Facebook platforme prošle godine s „hashtagom“ #StopHateForProfit, tražeći od kompanije da učini bolji posao kako bi kontrolirati širenje govora mržnje i dezinformacija. Aktivistica Greta Thunberg također je zaprijetila da će napustiti Facebook 2019. zbog nasilništva, prijetnji smrću i govora mržnje, što je nazvala “vrlo uznemirujućim”.


Javne osobe koje su napustile Facebook platforme uključuju novinarku CNN -a Kasie Hunt, koja je rekla da im “više ne vjeruje” nakon curenja podataka iz 2018. i više skandala, te komičarku Rosie O’Donnell, koja je jednostavno na Twitteru rekla da je izbrisala Facebook .


U ažuriranju svojih politika, Facebook je rekao da se savjetovao sa zagovornicima slobode govora, stručnjacima za ljudska prava, grupama za sigurnost žena i savjetnicima, kao i karikaturistima i satiričarima, političarkama i novinarkama, predstavnicima LGBTIQ+ zajednice, kreatorima sadržaja i drugim javnim osobama.


Važno je da se svi u našim aplikacijama osjećaju sigurno u interakciji i povezivanju sa svojim zajednicama. Ne dopuštamo zlostavljanje i uznemiravanje na našoj platformi, ali kad se to dogodi, mi djelujemo.“ – napisala je Davis.