Uključio se Binance

Pod istragom prevara s kriptovalutom Squid. To ne znači da će prevareni dobiti novac nazad

T.I.

Iz Binancea priznaju kako je ovakve prijevare teško otkriti ili zaustaviti prije nego što postanu prevelike jer su neke velike blockchain mreže, poput Ethereuma ili Binance Smart Chain, „otvorenog koda“Jedna od najvećih mjenjačnica kriptovaluta – Binance objavila je da istražuje prijevaru koja uključuje digitalni novčić SQUID GAME čiji su osnivači ukrali milijune američkih dolara od svojih ulagača.


Naime, prošlog tjedna se na decentraliziranoj platformi za razmjenu PancakeSwap pojavila se kriptovaluta inspirirana južnokorejskoj TV seriji koja je srušila sve rekorde Netflixa. Prema Binanceu, „novčić“ je brzo stekao popularnost među ulagačima koji su pretpostavili da je povezan s serijom unatoč „crvenim zastavama“ na koje su ukazivali iskusniji na tržištu. Početna vrijednost jednog Squid Game tokena iznosila je tek jedan cent, da bi u svega nekoliko dana dostigla vrhunac od 2.861,80 američkih dolara. No, iako na papiru bogataši, svi koji su kupili ovu kriptovalutu po bilo kojoj cijeni nisu je mogli prodati budući da su programeri u mehanizam ugradili „antidampinški mehanizam“ koji je to sprječavao. Ali su zato mogli developeri, odnosno prevaranti, koji su pobjegli s akumuliranim sredstvima.


Binance je rekao da je njegov sigurnosni tim u tom trenutku pokrenuo istragu o tom pitanju kao način da pokažu podršku široj kripto zajednici. Koraci koje platforma poduzima uključuju rad na identificiranju i stavljanju na crnu listu kripto adresa povezanih s prevarantima, implementaciju blockchain analitike kako bi pokušali otkriti njihove identitete i davanje svojih nalaza policiji kako bi se mogle poduzeti mjere. Ipak, navodi se da se malo može učiniti za povrat izgubljenih sredstava.
Iz Binancea priznaju kako je ovakve prijevare teško otkriti ili zaustaviti prije nego što postanu prevelike jer su neke velike blockchain mreže, poput Ethereuma ili Binance Smart Chain, „otvorenog koda“.


“Nemamo nikakvu kontrolu ili utjecaj na projekte koji su izgrađeni na mreži. Budući da je BSC (Binance Smart Chain) u potpunosti vođen od strane zajednice koja razvija određenu kriptovalutu, odluke vezane za upravljanje morala bi koordinirati ista ta zajednica – kaže u Binanceu. Nažalost iz stoljeća funkcioniranja klasične ekonomije i financijskog tržišta naučili smo da je situacija kad netko sudjeluje u nekoj aktivnosti i sam je kontrolira, a ne neko nadležno regulatorno tijelo, zapravo raj za prevarante svih vrsta i pakao za naivne.


Dok je tako, važno je biti krajnje oprezan prilikom ulaganja u kriptovalute. U skladu s tim, kako bi se izbjegle prijevare poput SQUID-a, Binance je sastavio vodič o tome kako uočiti „crvene zastavice“ i potiče korisnike da istraže prije nego ulažu u kriptovalute.