Tužba Parlera protiv Amazona

Ovako se komuniciralo na Parleru: „Jedini dobar demokrat je mrtav demokrat. Pobijmo ih sve“

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ne samo da je Amazon podnio dokaze sudu da je prije odluke o uskraćivanju hosta na svojim serverima pisano upozorio Parler na „gnusan i prijeteći jezik“ korisnika, već je sudu priložio i konkretne postove korisnika koji su za Amazon postali neprihvatljiviNakon što je društvena mreža Parler koja je postala utočište za Trumpove sljedbenike i krajnju američku desnicu ugašena na mreži jer im je Amazon ukinuo host, Parler je podnio tužnu protiv Amazona na sudu zbog te odluke.


Prije Amazona, i Apple i Google su iz svojih trgovina aplikacija uklonile Parler pod objašnjenjem da je ta društvena mreža postala platforma za govor mržnje i huškanje na nasilje koje je eskaliralo nezakonitim i nasilnim upadom u američki Kongres. No, Parler ta odluke nije previše taknula jer su postojali alternativni načini da se aplikacija skine i koristi mimo AppStorea i Google Playa. No, Amazon preko čijih servera je Parler provodio svu svoju online komunikaciju, ukidanjem hosta ga je jednostavno ugasio i stavio offline, odnosno više nitko ne može komunicirati preko njega.


Prema onom što se moglo saznati jučer na okružnom sudu u Seattleu podneske vezane uz sudsku tužbu Parlera protiv Amazona otkrivaju nove detalje koji bi se ne kraju mogli obiti Parleru još više o glavu. Naime, ne samo da je Amazon podnio dokaze sudu da je prije odluke o uskraćivanju hosta na svojim serverima pisano upozorio Parler na „gnusan i prijeteći jezik“ korisnika, već je sudu priložio i konkretne postove korisnika koji su za Amazon postali neprihvatljivi. Među njima je i govor mržnje upućen bivšoj prvoj dami Michelle Obama. Parler je priznao da su rečenice – koje nisu javno objavljene – prema supruzi Baracka Obame mržnja, ali da su pokrivene Prvim amandmanom Ustava SAD-a, odnosno slobodom govora, kako prenosi Reuters.
No, Amazon je sudu predočio i primjere poput „jedini dobar demokrat je mrtav demokrat. Pobijmo ih sve.“ Nadalje, Amazon se potrudio sudu predočiti dugu listu postova korisnika Parlera s prijetećim porukama poduzimanja nasilnih aktova naspram raznih osoba koje su navedeni imenom i prezimenom, a neki su samo općenito opisani kao liberali, crnci, homoseksualci, Židovi ili transrodne osobe.


“Sve je veći broj sadržaja na Parleru koji su prijeteći ili potiču nasilje. S obzirom na događaje u zgradi američkog Kapitola i prijetnje u vezi s predstojećom inauguracijom, imali smo stvarnu zabrinutost zbog ovog sadržaja koji može dovesti do još nasilja” – stoji u izjavi Amazona koja je također priložena sudskim spisima.


S druge strane, u objašnjenju svoje tužbe sudu u Seattleu Parler je optužio Amazon da je donio nezakonitu i politički motiviranu odluku da je ugasi kako bi išao na ruku konkurenciji, među kojom se izrijekom spominje Twitter.