ChatGPT

OpenAI otkriva novi AI model: “Vau, imam osjećaj da je ovo kao iz filmova”

Portal Novi list, Hina

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Razgovor s računalom nikad mi se nije činio prirodnim, ali sada jest, kaže Sam AltmanTvrtka OpenAI predstavila je novi model umjetne inteligencije nazvan GPT-4o, sposoban za realistične glasovne razgovore i interakciju preko teksta i slike, što je njezin najnoviji potez u pokušaju opstanka u utrci na polju AI-a.


OpenAI je tvorac ChatGPT-a, a s novom audiotehnologijom omogućit će korisnicima razgovor s ChatGPT-em koji će im odgovarati u realnom vremenu bez odgode, kao i da prekidaju ChatGPT dok govori.


“Imam osjećaj kao da je ovo AI iz filmova. Razgovor s računalom nikad mi se nije činio prirodnim, ali sada jest”, napisao je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman u postu na blogu.
OpenAI suočava se sa sve većom konkurencijom i pritiskom da proširi korisničku bazu ChatGPT-a, popularnog chatbota koji je oduševio svijet stvaranjem pisanog sadržaja nalik ljudskom i svojim softverskim kodom.


Istraživači OpenAI-ja pokazali su na predstavljanju ChatGPT-ove nove mogućnosti glasovnog asistenta.


U demonstraciji, ChatGPT upotrijebio je vizualne i glasovne mogućnosti da razgovorom pomogne istraživaču riješiti matematičke jednadžbe zadane na papiru. U drugoj demonstraciji, istraživači su pokazali mogućnost prevođenja jezika modela GPT-4o u stvarnom vremenu.


Glavna tehnološka direktorica OpenAI-ja Mira Murati rekla je da će novi model biti ponuđen besplatno, a tvrtka ne namjerava zarađivati na besplatnim korisnicima putem prodaje oglasa. No, korisnici GPT-4o koji plaćaju imat će manja ograničenja kapaciteta od korisnika koji ne plaćaju, rekla je.


Model GPT-4o bit će dostupan u ChatGPT-u tijekom sljedećih nekoliko tjedana, najavila je tvrtka.