Lov u mutnom

Novi trend varanja s digitalnom imovinom: vlasnici sami sebi “prodaju” NFT-ove kako bi napuhali cijene

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Chainalysis je identificirao i pratio NFT-ove koji su prodani i kupljeni najmanje 25 puta od strane iste šačice novčanika za kriptovalute, a u 110 profitabilnih slučajeva, prodaja tih NFT-ova iznosila je gotovo 8,9 milijuna dolaraPrema novom izvješću Chainalysisa, tvrtke koja prati blockchain tehnologiju, trgovci NFT-a su u 2021. godini zaradili gotovo 8,9 milijuna američkih dolara koristeći ilegalnu aktivnost zvanu “wash trading“ kako bi umjetno povećali vrijednost svoje imovine. Pojednostavljeno rečeno, neki ljudi u više navrata sami sebi prodaju svoje NFT-ove u pokušaju da umjetno napuhavaju svoje cijene.


NFT-ovi, odnosno nezamjenjivi tokeni, digitalni su ugovori koji omogućuju ljudima da dokažu da posjeduju određenu internetsku imovinu, poput službenih kopija određenog umjetničkog djela, a obično se kupuju i prodaju kriptovalutama, posebno Ethereumom. Ali to tržište je također prepuno problema, kao što su digitalni pirati koji preuzimaju i ostvaruju profit od rada umjetnika bez njihova dopuštenja.


Dugo se nagađalo da je wash trading bio ključan za strmoglavi porast prodaje NFT-ova u prošloj godini, a čini se da to nije toliko daleko od istine. Naime, u svom izvješću, Chainalysis je identificirao i pratio NFT-ove koji su prodani i kupljeni najmanje 25 puta od strane iste šačice novčanika za kriptovalute, a u 110 profitabilnih slučajeva, prodaja tih NFT-ova iznosila je gotovo 8,9 milijuna dolara, vjerojatno od žrtava koje nisu bile svjesne da je vrijednost NFT-a koju su kupili umjetno napuhana.
Mora se uzeti u obzir da bi pametni NFT trgovci koji su htjeli sakriti svoju aktivnost, vjerojatno koristili različite Ethereum novčanike za svaku transakciju. Takvih je sigurno bilo tako da rezultati Chainalysisa vjerojatno su samo mali djelić broja NFT-ova kojima se trgovalo na ovaj način.