Novosti iz Googlea

Nove aplikacije za Android mogle bi pomoći osobama koje slabije čuju

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Google je najavio dvije nove aplikacije koje su dizajnirane da pomognu osobama sa slabijim sluhom.Aplikacije Sound Amplifier i Live Transcribe, novosti su iz Googla, koje će biti dostupne korisnicima android uređaja. Najavljuju da su “dizajnirane da život učine malo lakšim” za osobe sa slabijim sluhom, prenosi Tech Radar.


Funkcija aplikacije Live Transcribe jest da automatski pretvara govor u pisanu objavu, koristeći mikrofon u vašem uređaju. Prema Googleu, ova aplikacija će biti dostupna na 70 različitih jezika i dijalekata. 


Koristeći Live Transcribe, moći ćete komunicirati koristeći posebnu tipkovnicu, ako ne možete ili ne želite pričati. Trenutno je dostupna beta verzija na Play Storeu, ali Google najavljuje da će uskoro biti dostupna u postavkama, javlja Tech Radar.
Za Sound Amplifier iz Googlea javljaju da nije dizajniran isključivo za ljude sa slabijim sluhom. “Svakome može dobro doći malo audio pomoći, posebno u situacijama kad je puno pozadinske buke”, stoji u njihovoj objavi. “Biti će potrebno koristiti slušalice, jer aplikacija radi na sistemu digitalnog pojačavanja volumena tihih zvukova”, prenosi Tech Radar.