Dostupnije informacije

Nova mobilna aplikacija HALMED-a: Prijave nuspojava lijeka odsad i putem smartphonea

Ljerka Bratonja MartinovićZAGREB Sumnja na nuspojavu lijeka odsad se može prijaviti i putem mobilne aplikacije Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), namijenjene pacijentima, zdravstvenom osoblju, njegovateljima i ostalim građanima. Aplikacija je alternativa dosadašnjim načinima prijave nuspojava, koje su se mogle prijaviti putem on-line aplikacije i papirnatih obrazaca. Ovime se, ističu u HALMED-u, omogućava prijava sumnje na nuspojavu lijeka »u hodu«, informacije o lijekovima postaju dostupnije, a primjenom aplikacije nastoji se jače uključiti pacijente i zdravstvene radnike u praćenje sigurnosti lijekova. Korisnici aplikacije mogu odabrati određene lijekove iz baze lijekova HALMED-a i pratiti sve novosti o njihovoj sigurnoj primjeni. Osim toga, mogu vidjeti prijavljene sumnje na nuspojave za svaki lijek koji ih zanima.


HALMED je prvi u svijetu uveo on-line aplikaciju Svjetske zdravstvene organizacije, a Hrvatska je, uz Nizozemsku i Veliku Britaniju, među prvima u Europi koja implementira mobilnu aplikaciju.


– Na temelju naših iskustava, razvit će se mobilna aplikacija kakva će se koristiti i u svim drugim zemljama članicama Europske unije – izjavio je prilikom predstavljanja aplikacije Darko Krnić, voditelj Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u. Aplikacija je nastala u okviru projekta Europske komisije pod nazivom Innovative Medicines Initiative WEB-RADR l (Recognising Adverse Drug Reactions), u koji je HALMED aktivno uključen. Riječ je o projektu javno-privatnog partnerstva u kojem uz HALMED, Europsku agenciju za lijekove (EMA) i Britansku agenciju za lijekove (MHRA), sudjeluju i Uppsala Monitoring Centar te niz drugih partnera iz redova akademske zajednice, udruga pacijenata i farmaceutske industrije. Cilj projekta je razviti što lakši i pristupačniji način prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova putem novih kanala i društvenih mreža.
Aplikacija se može preuzeti putem Apple i Google trgovina aplikacijama: App store – https://itunes.apple.com/us/app/halmed/id1080314179?mt=8 ili Google Play – https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.halmed.