Jedni otpuštaju, drugi zapošljavaju

Njemačka vabi desetine tisuća softverskih inženjera nakon otkaza u Silicijskoj dolini

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prema podacima Bitkoma, analitičke tvrtke koja se bavi IT sektorom, samo u Njemačkoj postoji gotovo nevjerojatnih 130 tisuća nepopunjenih radnih mjesta u IT sektoruNa početku ove godine velike američke tehnološke tvrtke su gotovo simultano najavile otpuštanja srednje i visoko obrazovane radne snage. Zbrajajući slabiju potražnju kao posljedicu inflacije i predviđajući recesiju samo Google, Microsoft i Meta najavili su otpuštanja za 40 tisuća djelatnika. I nisu jedini.


S druge strane, zapadna Europa se muči kako privući mladu visokoobrazovanu radnu snagu iz IT sektora. Prema podacima Bitkoma, analitičke tvrtke koja se bavi IT sektorom, samo u Njemačkoj postoji gotovo nevjerojatnih 130 tisuća nepopunjenih radnih mjesta u IT sektoru.


Po pravilu dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, Njemačka, kako preko vlasti svjesne nedostatka softverskih inženjera do tehnoloških tvrtki, pokušava profitirati od mučne situacije iz Silicijske doline gdje desetine tisuća dobro plaćenih ljudi odjednom ostaju na cesti.
„Dok oni otpuštaju, mi zapošljavamo“ – jednostavno je tu situaciju za Reuters objasnio Rainer Zugehoer, šef ljudskih resursa u Cariadu, softverskoj podružnici Volkswagena, otkrivajući kako su objavili stotine slobodnih pozicija u SAD-u, Europi i Kini.


„Srdačno vas pozivam da se preselite u Bavarsku“ – napisala je pak na Linkedinu Judith Gerlach, ministrica digitalizacije Bavarske povodom masovnih otpuštanja i Silicijskoj dolini. Čak će u svojim objavama spomenuti i trivijalije poput Oktoberfesta kako bi svoju regiju mogućim doseljenicima iz Amerike prikazala atraktivnijom. Svi kao da se u Njemačkoj trude da iskoriste situaciju u SAD-u i privuku inženjere da popune rupe u velikom gospodarstvu koji vapi za IT preobrazbom.


Zapadna obala SAD-a uvijek je bila privlačna ljudima sa specifičnim IT znanjima širom svijeta, tamo su poslovni izazovi bili najveći, ali su i primanja za one koji se uspiju probiti do viših pozicija bila daleko najveća.


Njemačke tvrtke ne mogu ili ne žele toliko platiti, ali postoje neke prednosti u odnosu na Ameriku. Vlasti maksimalno pojednostavljuju useljavanja i dodjelu državljanstva, činjenica je da je zdravstveno i mirovinsko osiguranje u Europi jeftinije, a superiornije po pitanju prava i sigurnosti nego američko. Velika je i stavka da su troškovi života niži, posebno se to odnosi na cijene nekretnina i najma stanova.