Rješavaju se 4 posto radne snage

Netflix nastavlja otpuštati ljude jer očekuje daljnji pad pretplatnika

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraživanja govore da je otkazivanje pretplata na Netflix i slične servise prije svega motivirana željom da se uštedi novacNetflix je u travnju objavio da mu pada broj pretplatnika, prvi put nakon desetljeća rasta. Kako bi održali rast, u Netflixu su počeli eksperimentirati s prekidom nekih praksi, poput postepenog ukidanja mogućnost da jedan račun dijeli više korisnika, kao i da prošire broj korisnika koji ne plaćaju uslugu ili je plaćaju manje, ali da im programe prekidaju reklame koje bi Netflix debelo naplaćivao. Rezultati zasad nisu spektakularni, pa je s prvim problemima, uprava potegnula za najjednostavnijom, ali i najebešćutnijom metodom održavanja profita.


Netflix je najavio otpuštanje još 300 djelatnika, uglavnom u SAD-u,  što je skoro 4 posto njihove ukupne radne snage. Ova odluka stiže nakon što su isto učinili u svibnju, samo u manjem obimu kad je otpušteno 150 zasposlenika.


„Dok nastavljamo značajno ulagati u poslovanje, izvršili smo ove prilagodbe tako da naši troškovi rastu u skladu s našim sporijim rastom prihoda“ – objavili su iz Netflixa.
Osim što se Netflix nakon godina dominacije susreće sa sve jačom i brojnijom konkurencijom poput Amazon Prime Videa i Disney Plusa, očito je da su u Netflixu u posljednje vrijeme posegnuli za nekim kontraproduktivnim rješenjima, među kojima je svakako povećanje iznosa pretplate, što nikad nikome nije donijelo širenje pretplatničke baze. Globalna kriza i ekonomska neizvjesnost potaknuta ratom u Ukrajini natjerala je ljude širom svijeta da budu financijski oprezniji i stežu remen. Istraživanja govore da je otkazivanje pretplata na Netflix i slične servise prije svega motivirana željom da se uštedi novac. Isto tako, silom prilika Netfilix se povukao s ruskog tržišta i tamo izgubio oko milijun pretplatnika, i sve je to malo pomalo dovelo do prvog usporavanja u posljednjih deset godina.