Jačanje lozinke

Ne dopuštajte hakerima da vam ulaze u korisničke račune, zaštitite lozinke ovim savjetima

P. N.

Foto Pixabay

Foto PixabayHakiranje profila na društvenim mrežama, kao i e-mailova te ostalih profila na internetu je sve češći problem u današnjem tehnološki naprednom svijetu. Iako ponekad izgleda da se hakerskih napada nikako ne možete riješiti jer su toliko jaki, ipak postoje neki koraci kako ojačati svoje profile i ne dopustiti da vam netko ulazi u vaše privatne stvari. 


Biranje “lagane” lozinke


Česta greška koju ljudi rade prilikom biranje lozinke jest da odabiru one koje su lake za hakirati. A to su datumi rođenja, lozinke poput “1234”, imena brendova, sportskih klubova i slično. 


Lozinke bez brojeva i posebnih znakova


Pokušajte dodati što više brojeva i posebnih znakova kada birate svoju lozinku. Umjesto ivana756, možete koristiti 1v4n4756. Tako će vaša lozinka biti originalna i vrlo će ju se teško uspjeti otkriti. 


Korištenje iste lozinke na više računa
Ovo je vjerojatno greška koju koristi većina ljudi. Smislili ste jednu lozinku i onda je koristite i na Facebooku, Instagramu, Gmailu… Čak i ako se radi o lozinci koju je teže prokužiti, potrebno je mijenjati lozinku na svakome računu. Ako su vam lozinke svugdje iste, hakeri će vam vrlo lako ući na sve račune koje imate. 


Ne mijenjate lozinku


Većina nas uopće ne mijenja lozinke, pogotovo jer nam je problem smišljati i pamtiti nove kodove na našim računima. Ipak, preporuča se mijenjanje lozinke barem jednom godišnje. 


Prekratke lozinke


Preporučljivo je odabrati lozinke veće duljine, od barem 15 znakova jer su time lozinke otpornije.