Radikalna ideja

NASA se dosjetila kako će osigurati energiju za misije na Mjesecu: postavit će tamo malu nuklearnu elektranu

T.I.

Foto: NASA

Foto: NASA

Lansirna raketa će reaktor transportirati u orbitu oko Mjeseca. Lander će ga spustiti na površinu, a kada stigne, bit će spreman za rad bez potrebe za dodatnom montažom ili konstrukcijomS još planiranih misija na Mjesec u bliskoj budućnosti, NASA se sada nada da će izgraditi nuklearnu elektranu na prirodnom satelitu kako bi održala ljudski život. Cilj je imati sustav leta, „lander“ i reaktor spremnima za lansiranje do 2026. godine.


“Pružanje pouzdanog sustava velike snage na Mjesecu važan je sljedeći korak u ljudskom istraživanju svemira, a njegovo postizanje nam je na dohvat ruke” – rekao je voditelj projekta Fission Surface Power Project Sebastian Corbisiero.


Prema izvješćima, američka svemirska agencija udružit će se s odjelom za nuklearna istraživanja američkog Ministarstva energetike u Idahu kako bi razvila planove za izgradnju nuklearnog reaktora koji bi mogla poslati na Mjesec do kraja desetljeća.
NASA kaže da bi planovi trebali uključivati ​​sve, od jezgre reaktora s uranskim gorivom i načina da se to pretvori u iskoristivu energiju do sustava upravljanja toplinom i distribucijskog sustava koja može osigurati najmanje 40 kW električne energije tijekom najmanje 10 godina.


“Očekujem da će sustavi za površinsku energiju fisije uvelike koristiti našim planovima za energetske arhitekture za Mjesec i Mars, pa čak i pokrenuti inovacije za korištenje ovdje na Zemlji” – izjavio je Jim Reuter, pomoćnik administratora u NASA-i.


Postrojenje će biti u potpunosti proizvedeno i sastavljeno na Zemlji, a zatim će se testirati sigurnost i funkcioniranje. Nakon toga će se integrirati s lunarnim landerom, a lansirna raketa će ga transportirati u orbitu oko Mjeseca. Lander će ga spustiti na površinu, a kada stigne, bit će spreman za rad bez potrebe za dodatnom montažom ili konstrukcijom. Očekuje se da će demonstracija trajati godinu dana i u konačnici bi mogla dovesti do proširenih misija na Mjesec, Mars i dalje.