'Vilinski konjic'

NASA šalje dron na Saturnov mjesec u potragu za porijeklom čovječanstva

Hina

Reuters

ReutersNASA planira poslati dron nazvan »Vilinski konjic« na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija u četvrtak najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.


»Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija, Vilinski konjic, istraživati najveći Saturnov mjesec, Titan«, rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstein u video telekonferenciji.


Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf sa četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.
Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.


»Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom«, dodao je Bridenstein.


Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg, života, rekao je.


Vilinski konjic je četvrta misija istraživanja Sunčevog sustava u okviru NASA-inog programa »New Frontiers«, nizu misija koje uključuju i sonde Novi horizonti lansiranu 2006. kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex , lansiranu 2016. za proučavanje asteroida Bennu.