Suspenzija poslova

Nakon šokantne odluke Googlea oglasio se Huawei, evo što su poručili

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB Huawei je u ponedjeljak, u povodu objave da Google suspendira izvjesne poslove s tom tvrtkom, objavio da je dao velik doprinos razvoju i rastu Androida diljem svijeta te blisko surađivao s njegovom platformom otvorenog koda kako bi razvio ekosustave za korisnike i za industriju.


U izjavi Huaweija koja je stigla posredstvom regionalnog ureda te kineske tehnološke kompanije u Zagrebu, uz ostalo ističe da je Huawei jedan od ključnih globalnih partnera Androida.


»Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tabletima, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama. Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo«, poručili su iz Huaweija.
Iz tog ureda prenose i izjave iz kompanija Google i Android, pri čemu iz Googlea kažu da se pridržavaju odluke i da razmatraju implikacije.


»Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim Huawei uređajima«, kazali su iz Googlea.


Iz Androida su pak, povodom pitanja korisnika Huaweija u vezi s njihovim koracima za usklađivanje s nedavnim postupcima američke vlade, odgovorili da se pridržavaju svih američkih vladinih zahtjeva, a da će usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima.


Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.


Huawei će tako izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih.


Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije.


U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineski telekomunikacijski gigant.


Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti.Google je objavio da se uskladio s tom uredbom i da »razmatra implikacije te odluke«.