Kripto svijet

Najveća kripto mjenjačnica Binance tužena za kriminal, Bitcoinu odmah pala vrijednost

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Nakon podizanja krivične prijave američke regulatorne agencije, s Binancea i platforme njihove američke podružnice ulagači su povukli 790 milijuna dolara vrijednosti u 24 sataNakon što je Američka komisija za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima utvrdila da je Binance, najveća kripto mjenjačnica na svijetu, poslovala mimo zakonski utvrđenih praksi, odnosno umjetno napuhavala svoj obim trgovanja, preusmjeravala sredstva kupaca, propustila ograničiti američke kupce na svojoj platformi i obmanjivala ulagače o svojim kontrolama nadzora tržišta, jučer je i formalno podnijela tužbu nadležnom sudu.


Binance, kineska kompanija koja je morala napustiti Kinu nakon što je 2017. Kina regulirala, odnosno postrožila zakone o kriptovalutama, otad je kao globalna kompanija s formalnim sjedištem na Kajmanskim otocima i s velikom podružnicom u SAD-u pod prismotrom nadležnih tijela. Uz nju se već dvije godine vežu sumnje za pranje novca, utaju poreza i druga kaznena djela koja su sad kulminirala tužbom.


No, s obzirom da preko Binancea  prolaze milijarde dolara ulaganja u kriptovalute (u kolovozu 2022. dnevna vrijednost transakcija preko Binancea dosegla je nestvarnih 76 milijardi dolara, jučer je iznosila bitno manjih 12,5 milijardi), nadležne američke službe bit će zasigurno oprezne i sad zapravo djeluju preventivno da se ne ponovi scenarij FTX-a, svojevremeno druge najveće kripto mjenjačnice čija je propast za sobom povukla i mnoge ulagače.
No, koliko god oprezno postupili kod zakonskog discipliniranja Binacea i njihovog izvršnog direktora Changpenga Zhaoa, u ionako vrlo volatilnom svijetu kripto valuta i sama objava tužbe izaziva velike turbulencije i paniku ulagača.


Tako je danas podatkovna tvrtka Nansen objavila da su vijesti o mogućem kršenju američkih zakona u poslovanju Binancea i krivična prijava nadležnih tijela izazvali određeni egzodus ulagača s Binancea.


Prema njihovim podacima s Binancea i platforme njihove američke podružnice ulagači su povukli 790 milijuna dolara vrijednosti u posljednjih 24 sata.Loše vijesti za Binance automatski su se odrazile i na cijene kriptovaluta. Jučer je Bitcoin potonuo za 5 posto, što je najveći pad od 19. travnja. Prije tjedan dana Bitcoin je vrijedio nešto više od 28 tisuća dolara, danas u 3 popodne pao je na vrijednost od 25,5 tisuća dolara.