Kripto kriminal

Najveća financijska zapljena ukradenih bitcoina ikad. Vrijede 4,5 milijarde dolara

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Počinitelji su suočeni s optužbama za urotu radi pranja novca i zavjeru radi prijevare Sjedinjenih Država, za koje se može dobiti kombinirana kazna od 25 godina zatvoraAmerička policija i Ministarstvo pravosuđa obavijestili su o uhićenju spretnih sudionika jedne od najvećih hakerskih pljački kriptovaluta, izvršenoj 2016. godine na kriptomjenjačnici Bitfinex s koje je ukradeno gotovo 120.000 bitcoina čija je današnja vrijednost oko 4,5 milijarde dolara. Radi se o najvećoj zapljeni ilegalno stečenih kriptovaluta ikada u SAD-u.


“Današnja uhićenja i najveća financijska zapljena odjela ikad pokazuju da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce” – rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa O. Monaco u priopćenju.


Naime, sve do ovoga tjedna i policijske akcije na Manhattanu tragalo se za počiniteljima koji su u kolovozu 2016. godine ukrali 120 tisuća bitcoina. No, tada je jedan bitcoin vrijedio oko 600 dolara, pa je ukupna ukradena vrijednost iznosila otprilike 72 milijuna dolara, no to se u međuvremenu iz korijena promijenilo strelovitim rastom vrijednosti kriptovalute.
Par koji je dugo zametao tragove je 34-godišnji Ilya “Dutch” Lichtenstein i njegova 31-godišnja supruga Heather Morgan, oboje iz New Yorka. U optužnici se opisuje da su Lichtenstein i Morgan koristili sofisticirane tehnike za pranje novca, automatizirane transakcije, lažne identitete i druge tehnike za skrivanje tijeka novca.


Prema sudskim dokumentima, prihod od 119.754 bitcoina „opran“ je putem 2.000 transakcija na Bitfinexovoj web stranici tijekom pet godina, a sredstava su prebačena u Lichtensteinov digitalni novčanik. Oko 25.000 tih bitcoina zatim je prebačeno iz tog novčanika kroz komplicirani proces „pranja“ na račune koje kontroliraju i Lichtenstein i Morgan, a više od 94.000 bitcoina ostalo je u Lichtensteinovom novčaniku koji služi za pohranu ilegalnih sredstava, navodi se u dokumentima


Specijalni agenti izvršili su naloge za pretragu internetskih računa bračnog para i pristupili datotekama koje sadrže lozinke za njihov digitalni novčanik povezan s ukradenim Bitfinexovim sredstvima, dopuštajući agentima da zaplijene ukradeni bitcoin vrijednosti od 3,6 milijardi dolara u vrijeme zapljene. Lichtenstein i Morgan su iskoristili bitcoine za kupnju zlata i poklon kartica za osobne troškove, rekle su vlasti.


“Kriminalci uvijek ostavljaju tragove, a ovaj je slučaj podsjetnik da FBI ima alate za praćenje digitalnih tragova, ma gdje oni vodili” – poručio je zamjenik direktora FBI-ja Paul M. Abbate.


Lichtenstein i Morgan suočeni su s optužbama za urotu radi pranja novca i zavjeru radi prijevare Sjedinjenih Država, za koje se može dobiti kombinirana kazna od 25 godina zatvora.