iPhone 12

Najveća prednost novog iPhonea leži u dodatnoj opremi, ali problem je što ne dobivate čak ni osnovnu: ‘I punjač se kupuje odvojeno’

P. N.

Foto: Apple

Foto: Apple

S MagSafe dodacima otvorena je mogućnost da se iPhone 12 puni bežično. To je već nešto s čim Android telefoni još nisu na „ti“Reakcije na novi iPhone 12 se ne stišavaju otkad ga je glavni izvršni direktor Tim Cook predstavio u utorak pred praznom dvoranom u kampu Applea u Cupertinu. A one se kreću u rasponu od ekstatičnih u kojima se tvrdi da Apple nema prave konkurencije u području mobitela, preko trezvenih ocjena da su i u iPhoneu kamere sve bolje, procesori sve brži, podrška za 5G postaje standard…


Na drugom kraju postoje i oni koji kažu da se nakon ovog predstavljanja Steve Jobs okreće u grobu. Predstavljanje je nazvano „Hi, Speed“, kao svojevrstan pozdrav 5G brzini, no problem je što podršku za 5G mreže već ima svaki ambiciozniji Android pametni telefon. U vrijeme Jobsa, iPhone je bio tehnološka avangarda, sad izgleda kao da kaska za Android konkurencijom s Dalekog istoka.


Ono u čemu Apple s iPhoneom nije popustio kroz godine je stil i prestiž, odnosno zadržavanje percepcije iPhonea kao statusnog simbola i „mračnog“ predmeta želja. Nije ni čudo što Appleova dionica nikad nije stajala bolje nego danas.
Tehnološke tvrtke koje na tržištu uz decentne uređaje postignu vjernu sljedbu na stupnju gotovo religijskog obožavanja, mogu si dopustiti pokoji propust, pa i svojevrsnu bahatost.


U tu kategoriju mogla bi se svrstati činjenica da uz novi iPhone ne dolaze ni dokazano dobre EarPod slušalice, pa čak ni punjač što je nezamislivo kod većine konkurencije. Tim Cook i njegov tim imaju mudru izliku za takav potez: nije u pitanju škrtost ni maksimiziranje profita, već visoka ekološka svijest u Appleu. To što su buduće kupce iPhonea 12 uskratili za slušalice i punjač, opravdali su tonama uštede na plastici i papiru, što će valjda spasiti svijet od ekološke propasti. Potreba da će svaki novi korisnik iPhonea na kraju ipak morati kupiti punjač odvojeno, a možda i slušalice po standardno visokim Apple cijenama, nije komentirana na predstavljanju u Cupertinu. Foto: Apple


Kad nema istinskih novih tehnoloških pomaka, onda i periferne stvari mogu presuditi u odabiru mobitela. Recenzenti tehnološkog glasila The Verge smatraju da možda najvažniji razlog zašto kupiti baš iPhone 12 nema veze s njegovim tehničkim performansama.


Razlog po njima leži u brandu Applea MagSafe koji je predstavljen još 2006. godine na prvoj generaciji MacBook Pro računala. Riječ je o načinu punjenja, odnosno kontakta koji umjesto utora kao konekciju koristi magnet. Između 2016. i 2019. je iz nekog razloga postupno povučen u potpunosti, da bi sad uskrsnuo na iPhoneu 12. Ono što u The Verge vide kao prednost nije samo elegantnije i dvostruko brže punjenje nego preko Lightning USB-C porta, već i potencijal za daljnje inovacije. Prije svega, za razliku od vremena kad je MagSafe bio žičan i spajao se preko magneta na MacBook, sada je otvorena mogućnost da se preko MagSafea iPhone puni bežično što je već nešto s čim Android telefoni još nisu na „ti“.


Još važnije, magnetni bežični punjač na iPhoneu 12, prema mišljenju analitičara The Vergea otvara vrata (bliskoj) budućnosti u kojoj iPhone uopće neće imati klasične konekcijske portove bilo koje vrste.


U čekanju te budućnosti zadovoljimo se sitnicama, dodacima koje se već sada nude. Primjerice, zaštitnim kućištima. Oblik onih koje sad koristimo, postavljanje, briga da ne zapnemo za kameru i navlačenje preko rubova telefona znaju biti gnjavaža. MagSafe linija nudi elegantnije rješenje. Njihova zaštitna kućišta samo se prislone uz telefon i sve ostalo oko prijanjanja obavi magnet. Prilično je važno napomenuti da ne treba skidati kućište da bi se magnetom prihvatio Mag Safe punjač.


Istodobno se na telefon može naslagati više (magnetnih) dodataka, mogu se slagati i skidati lako po volji. Da ovaj put Apple neće odustati od svojih MagSafe dodataka, govori i činjenica da je Apple već objavio da će dozvoliti drugim tvrtkama da razvijaju inovativne dodatke bazirane na MagSafe brendu, a neki poput Belkina već i rade na novim proizvodima kompatibilnim s iPhoneom 12.


Zaključak The Vergea glasi: kamere se poboljšavaju i u iPhoneu i u Andriodu, procesori su sve brži, a 5G svima postaje standard, ali nijedan proizvođač Android telefona ne nudi sustav inovativne dodatne oprema kao što to čini novi Apple s novim iPhoneom.