Zuckerberg pod pritiskom

Najava Instagrama za djecu uznemirila američke političare. Ovaj put, čini se, s razlogom

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Senatori su u srijedu poslali pismo Zuckerbergu u kojem su istaknute ključne činjenice iz izvješća o unutrašnjim nalazima Facebooka, uključujući da je Instagram negativno utjecao na poimanje vlastitog tijela jedne od tri djevojke, a 6% američkih tinejdžera je pokazalo želju za okončavanjem vlastitog životaSkupina demokratskih zastupnika u američkom Kongresu obnovila je zahtjev Facebooku da odustane od planova za izdavanje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina, nakon izvješća Wall Street Journala koje je otkrilo da je tvrtka Marka Zuckerberga provela studije o učincima aplikacije na tinejdžere i da je svjesna kako aplikacija ima štetan utjecaj na mentalno zdravlje tinejdžerki.


Senator Edward Markey te zastupnice Kathy Castor i Lori Trahan su u srijedu poslali pismo u kojem su  istaknute ključne činjenice iz izvješća Wall Street Journala od utorka o unutrašnjim nalazima Facebooka, uključujući da je Instagram negativno utjecao na poimanje vlastitog tijela jedne od tri djevojke, a 6% američkih tinejdžera je pokazalo želju za okončavanjem vlastitog života. Također, u izvješću stoji kako jedan od pet tinejdžera vjeruje da ih Instagram tjera da se osjećaju gore u vezi sebe, kao i da im nameće pritisak “da pariraju količini novca i  tjelesnoj građi influencera”.


Zastupnici su rekli da ovi nalazi “daju jasnu i razornu sliku” da Instagram predstavlja “značajnu prijetnju za dobrobit mladih ljudi”, te da su zabrinuti što Facebook “i dalje ne uspijeva ispuniti svoju obvezu zaštite mladih korisnika”. U pismu se od Zuckerberga također traži da do 6. listopada pruži više informacija o istraživanju njegove tvrtke o mentalnom zdravlju djece i tinejdžera te planovima za nove platforme ili proizvode namijenjene mlađim osobama.
Odvojeno, par senatora na čelu Pododbora za zaštitu potrošača, sigurnost proizvoda i sigurnost podataka (Consumer Protection, Product Safety, and Data Security Subcommittee), demokratski senator Richard Blumenthal i republikanska senatorica Marsha Blackburn, izjavili su u utorak da pokreću istragu o Facebookovom istraživanju i negativnom utjecaju njegovih platformi na mlade.


“U kontaktu smo s Facebookovim zviždačem i upotrijebit ćemo sve resurse koji su nam na raspolaganju da istražimo što je Facebook znao i kada su to znali” – stoji u njihovom zajedničkom priopćenju. Rekli su i da je izvješće WSJ -a “možda samo vrh ledenog brijega”.


Blumenthal i Blackburn su u kolovozu pisali izvršnom direktoru Marku Zuckerbergu tražeći od njega da objavi internetsko istraživanje Facebooka o “nedoumicama o mentalnom zdravlju i dobrobiti” koje njegove aplikacije na društvenim mrežama mogu imati za djecu i tinejdžere. WSJ je izvijestio da je Facebook odgovorio senatorima pismom od šest stranica.


“Kad ima je pružena prilika da priznaju saznanja o utjecaju Instagrama na mlade korisnike, Facebook je izbjegao konkretne odgovore i prikrio jasne dokaze o značajnoj šteti” – napisali su senatori u izjavi od utorka.


Podsjetimo, Zuckerberg je još u travnju najavio planove za razvoj verzije Instagrama za djecu, što je brzo izazvalo zabrinutost zakonodavaca i javnosti. Kako navodi CNBC, državni odvjetnici iz 44 države i okruga pozvali su tvrtku da obustavi svoje planove, navodeći kao razlog Facebook-ovu “upitnu prošlost sa zaštitom djece na svojoj platformi”.