I što sad...

Na novim Huawei uređajima nema Googleovih aplikacija. Evo zašto

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Kažu da zbog zakona, jednostavno ne smiju.Od prošlog proljeća na snazi je vladina zabrana protiv Huaweija (i ZTE) koja u velikoj mjeri sprječava američke kompanije da rade s njima. Unatoč zakonskim prepirkama i trgovinskim pregovorima između dviju zemalja, zabrana je i dalje na snazi, a u slučaju Googlea to znači da, iako su i dalje dostupne nadopune i usluge na starijim uređajima, bilo koji novi Huawei telefon (poput Mate 30 Pro) nemaju pristup njegovim uslugama.


Taj slučaj traje već mjesecima, a Google je napokon objavio i dulje objašnjenje ili po njihovom – “odgovor na stalna pitanja”. 


Pravni direktor za “Android & Play” Tristan Ostrowski, kaže da Google zbog zabrane ne može ovjeriti nove Huawei telefone. Naveo je i rizik od ugrožavanja sigurnosti bilo na uređajima ili putem neovlaštene aplikacije.
Iako je Huawei nagovijestio zamjenu Androida s vlastitim OS-om,  nastavio je koristiti Android, a Googleove je usluge zamijenio uslugama drugih kompanija poput TomToma, za karte i navigaciju.


“16. svibnja 2019. godine, američka je vlada Huawei stavila na listu zbog koje niti jedna američka kompanija, uključujući Google, ne smije surađivati s njima. To znači da je Googleu zabranjena suradnja s Huaweijem na njihovim novim modelima. Također znači i zabranu pružanja Googleovih aplikacija, uključujući Gmail, Maps, YouTube, Play Store i ostale.


Naš je fokus sačuvati sigurnost Googleovih korisnika na milijunima postojećih Huawei uređaja diljem svijeta. Nastavili smo raditi uz Huawei da bi ispoštovali vladine regulacije, pružili sigurnosna ažuriranja i ažuriranja Googleovim aplikacijama i uslugama na postojećim uređajima. S time ćemo nastaviti sve dok smijemo. Da budemo jasni: američki zakon trenutno dozvoljava Googleu rad, isključivo na modelima Huaweija koji su javnosti bili dostupni prije 16.05.2019. godine”, stoji u njihovom priopćenju.