Rogue Adware

Mnoge popularne aplikacije za Android nemilosrdno troše energiju baterije. Imate li i vi koju takvu?

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Navedene aplikacije nemilosrdno troše bateriju, skidajući pozadinske podatke čak i kad ne koristite neku od njih. Okarakterizirana kao “prijevara”, djelatnost aplikacija koje troše bateriju vaš uređaj čine sporim. Mnoge su aplikacije zbog toga službeno povučene sa službene stranice Google Play Storea, ali možda se još uvijek nalaze na vašim mobilnim uređajima.


Prema istraživanjima cyber-stručnjaka, kampanja nazvana “rogue adware” pogodila je 206 aplikacija koje su ukupno “skinute” oko 150 milijuna puta, javlja britanski The Sun. “Adware” je vrsta prijevare koja vam svakodnevno servira reklame, često i u pozadini, što usporava vaš uređaj, troši energiju baterije, a pritom omogućava profit onima koji stoje iza oglašavanja.


U ChekPointu su pronašli na stotine takvih aplikacija na Google Play Storeu i otkrili poprilično zločest preokret. Izgleda da se navedene aplikacije “skrivaju”, čime se onemogućuje korisnicima da ih u potpunosti obrišu s uređaja.
Kada neka aplikacija pokazuje reklame, u igri je vrlo vjerojatno novac. Ove tzv. “lopovske” reklame, vrte se u pozadini, u obliku reklama koje uopće ne vidite. To bi značilo da kompanije plaćaju reklame koje nitko ne vidi, paralelno na štetu korisnika aplikacije, te u koristi kriminalaca. Stručnjaci tvrde da greška nije u ljudima koji su programirali aplikacije.


“Vjerujemo da su i programeri dio prijevare, jer su koristili SDK, nesvjesni njegovog sadržaja, čime je dovelo do toga da kampanje ne pogađaju specifičnu državu ili istog proizvođača” objašnjava Elena za The Sun. Samo neke od popularnih aplikacija koje su žrtve prijevare, uključuju popularne poput Mad Cars Fury Racing, Number Coloring, Face Beauty Makeup, World Cup 2018 Teams Flags Live Wallpaper, Selfie Camera, Hot Micro Racers te Football Results & Stats Analyzer.