Hololens

Microsoftu ugovor s Američkom vojskom težak 22 milijarde dolara za tehnologiju budućnosti

T.I.

Foto: Microsoft

Foto: Microsoft

Standardna verzija HoloLens headseta, koja košta 3.500 američkih dolara, omogućuje ljudima da vide hologram preko stvarnog okoliša i komuniciraju s hologramskim slikama gestama ruku i glasaKroz AR naočale, odnosno naočale za proširenu stvarnost, vidimo stvarnost oko sebe, ali i dodatne elemente kojima se dopunjuje slika. Google, društvena mreža Snapchat razvili su jedne od prvih takvih naočala, na njima rade i Amazon i Google, njemačka tvrtka Bosch, da nabrojimo samo neke, no ta digitalna inovacija zasad nije doživjela široku primjenu.


Microsoft je u razvoju ove tehnologije možda otišao i najdalje s obzirom da je ovih dana, kako prenosi CNBC, Microsoft dobio unosan ugovor s Američkom vojskom za isporuku 120 tisuća kaciga koje na viziru imaju ugrađenu HoloLens AR tehnologiju, razvijenu u Microsoftu. Ugovor koji bi trebao trajati deset godina je težak čak 21.9 milijardu dolara i nakon objave ovog posla cijena Microsoftove dionice je porasla.


Standardna verzija HoloLens headseta, koja košta 3.500 američkih dolara, omogućuje ljudima da vide hologram preko stvarnog okoliša i komuniciraju s hologramskim slikama gestama ruku i glasa.
“Headdset IVAS temeljen na HoloLensu, poboljšan Microsoft Azure Cloud Servisom, pruža platformu koja čini vojnika sigurnijim, daje poboljšanu sliku o situaciji i omogućuje razmjenu informacija i donošenje odluka u raznim scenarijima” – napisao je Microsoftov istraživač tehnologije Alex Kipman u postu na blogu.


Kaciga omogućuje vojnicima vođenje borbe, vježbi i obuke, sve u jednom sustavu, navodi se u priopćenju vojske.


Ugovor s vojskom nije prošao bez otpora, uključujući tu i dio djelatnika Microsofta koji su rekli da nisu počeli raditi u Microsoftu da bi sudjelovali u razvoju oružja i zahtijevaju da im se objasni kako će tvrtka koristiti njihov rad na Hololensu.


Izvršna direktorica Microsofta Satya Nadell branila je vojni projekt proširene stvarnosti, rekavši CNN-u da su “donijeli načelnu odluku da nećemo uskratiti tehnologiju institucijama koje smo izabrali u demokracijama da bismo zaštitili slobode u kojima uživamo.” Vojska je u međuvremenu priopćila da tehnologija proširene stvarnosti može pomoći vojnicima u detektiranju neprijatelja i spriječiti ubijanje civila.