Stiže novi

Microsoft po prvi put objavio datum kraja podrške za Windows 10

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Zanimljivo, ovaj vremenski period od nešto više od 10 godina predviđene podrške za Windows 10 poklapa se s dužinom (produžene) podrške za Windows 7 od kojeg se mnogi i dalje teško rastajuDa je Windows 10 na izlasku i da Microsoft sprema novi operativni sustav svjedoči i jučer dodan podatak na Microsoftovoj stranici za podršku kako će podrška za Windows 10 završiti 14. listopada 2025. godine. Prema podacima stranice Thurrott, ovo je prvi put da Microsoft objavljuje datum konačnog kraja za podršku Windowsima 10.


Ova objava doslovno znači da nova generacija Windowsa koju će Microsoft predstaviti naredni tjedan neće nositi ime 10. Možda će biti 11, povijest naziva Microsoftovih operativnih sustava sugerira da uopće ne mora biti riječ o brojci.


Zanimljivo, ovaj vremenski period od nešto više od 10 godina poklapa se s dužinom (produžene) podrške za Windows 7 od kojeg se mnogi i dalje teško rastaju.
Naime, više od godinu dana nakon ukidanja podrške i sigurnosnih nadogradnji za Windows 7 analitičari prema dostupnim podacima procjenjuju da između 100 i 200 milijuna PC-a i dalje radi na ovom sustavu. Za usporedbu, oko 100 milijuna ljudi koristi Appleov iOS na Mac osobnim računalima.


Koji god i kakav operativni sustav Microsoft objavio za očekivati je da će proći sličan put kao i Windows 7 i Windows 10. Trebat će godine da se korisnici naviknuti na jedan sustav kako bi prihvatili novi, što se obično događa po inerciji, s kupovinom novog PC-a ili laptopa.