Novi uzlet

Microsoft objavio najprofitabilnije tromjesečje u 46-godišnjoj povijesti tvrtke

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Microsoftova zarada u četvrtom tromjesečju zapravo nam ne govori ništa novo jer je cijela fiskalna 2021. godina bila unosna, dijelom zbog globalne pandemije koja je natjerala ljude diljem svijeta da još više ovise o tehnologijiAmerički tehnološki giganti tijekom ovog tjedna objavljuju izvješća o uspješnosti poslovanja, a među njima je i Microsoft koji je rekordnim kvartalom uspio nadmašiti očekivanja analitičara s Wall Streeta.


Prema službenim podacima tvrtke, ukupni prihod za četvrto fiskalno tromjesečje ( Microsoft kvartale obračunava od počevši od 1. srpnja do 30. lipnja sljedeće godine), povećao se za 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegavši ​​46,2 milijarde dolara. No, što je još impresivnije, dobit je skočila za 47 posto, odnosno na 16,5 milijardi dolara.


Microsoftova zarada u četvrtom tromjesečju zapravo nam ne govori ništa novo jer je cijela fiskalna 2021. godina bila unosna, dijelom zbog globalne pandemije koja je natjerala ljude diljem svijeta da još više ovise o tehnologiji. Naime, tvrtka je izvijestila o ukupnom povećanju prihoda od 18 posto za 2021. godinu (168,1 milijardu dolara), kao i skoku dobiti od 38 posto (61,3 milijardi dolara).
Ključ Microsoftova rasta isti je kao i posljednjih nekoliko godina. Usluge i druga poduzeća su ostvarila ukupni prihod od 27,214 milijardi dolara, što je povećanje od 37% na godišnjoj razini. Slijedi poslovanje s proizvodima, s prihodom od 18,938 milijardi dolara, što je rast od 4% u odnosu na 18,147 milijardi dolara u istom razdoblju prošle godine.


Veliki dio nedavnog uspjeha tvrtke može se pripisati njezinom proširenju na poslovanje s “inteligentnim oblakom” koje je u odnosu na prošlu godinu poraslo za 30 posto, ostvarujući prihod od 17,375 milijardi dolara, dok je operativna dobit iznosila 7,787 milijardi dolara, u usporedbi s 5,344 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine.


Osim toga, Microsoftov odjel za softver također je ostvario dobre rezultate. Prihod odjela za produktivnost i poslovne procese paketa Microsoft Office iznosio je 14,691 milijardi dolara, što je povećanje od 25% na godišnjoj razini, a broj pretplatnika na Microsoft 365 dosegao je čak 51,9 milijuna. Prihodi od osobnih računala iznosili su 14,086 milijardi dolara, što je međugodišnji porast od 9%. Konačno, očekivana stopa rasta prihoda tvrtke Azure koja razvija posao s virtualnim kompjuterima u oblaku, dosegla je 51%, ali ovaj dio tvrtke nije otkrio ostatak financijske bilance.


Iz Microsofta su također otkrili kako je gaming prihod u četvrtom tromjesečju povećan za 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na oko 357 milijuna dolara. Na sastanku o financijskim izvještajima, izvršna direktorica Satya Nadella rekla je da je Xbox serija X/S najbrže prodavana konzola u povijesti tvrtke stoga ne čudi što je prihod od hardvera konzole povećan za 172%.


No, čak ni Microsoft nije imun na negativne trendove. Windows OEM i Surface su zabilježili pad prihoda od 3% odnosno 20%, a očekuje se kako će kontinuirani nedostatak čipova imati trajan negativni učinak na tržišta osobnih računala i tableta.


Usprkos tome, Microsoft iza sebe ima najveću tromjesečnu dobit u povijesti, kao i proizvođač električnih automobila Tesla o čemu možete pročitati o čemu možete pročitati ovdje. Narativ prate Apple i Alphabet, matična tvrtka Googlea, koji također imaju rekordna razdoblja. Prihod Applea za prethodno tromjesečje dosegao je čak 81,43 milijarde dolara uz ostvarenu dobit od 21,74 milijarde dolara, dok je Alphabet imao dobit od 18,5 milijardi dolara jer je tijekom tromjesečja prihod od oglašavanja na Googleu porastao za gotovo 70 posto.


Facebook i Amazon objavit će vlastite izvještaje do kraja radnog tjedna i ne treba sumnjati da će i u njihovom slučaju prihodi i dobit rasti.