Izletilo mu

Marco Van Basten izletio iz igre FIFA 2020 zbog nacističkog pozdrava

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersAMSTERDAM Legendarni nizozemski nogometaš Marco Van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne “šale” na temu holokausta i genocida koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.


Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, je u emisiji uživo izgovorio “Sieg Heil”, dobro poznati nacistički pozdrav.


Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Nijemca Franka Wormutha je dobacio “sieg heil”.
Na Van Bastenovu žalost mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je nizozemska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah ispričao, vodstvo TV kuće ga je suspendiralo na tjedan dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida.


Tijekom II. svjetskog rata ubijeno je oko 105 tisuća nizozemskih Židova, pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.


Nakon što je cijela priča završila u javnosti vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara, Electronic Artsa (EA) je izbacilo lik Marca Van Bastena iz igre FIFA 2020.


“Svjesni smo onoga što je Marco van Basten nedavno učinio. Kroz našu igru ​​promičemo ravnopravnost i promičemo različitost. Kao rezultat toga, suspendirat ćemo Marca van Bastena”, rekao je proizvođač računalnih igara.